REGULI NOI PRIVIND PRODUSELE BIOCIDE

studio

In curand vor intra in vigoare noi norme privind produsele biocide, care vor da un impuls semnificativ in ceea ce priveste sporirea protectiei sanatatii umane si a mediului. Produsele biocide sunt necesare pentru combaterea organismelor daunatoare sanatatii umane sau animale sau care produc daune materiale. Insa, intrucat proprietatile lor pot prezenta riscuri pentru om, pentru animale si pentru mediu, ele trebuie reglementate cu mare atentie.

Noul regulament privind produsele biocide va spori siguranta acestor produse chimice si va simplifica autorizarea lor pe piata UE, imbunatatindu-le totodata libera circulatie pe piata interna. Produsele biocide fac parte din viata de zi cu zi. Printre acestea se numara dezinfectantii utilizati la domiciliu sau in spitale, otrava de sobolani, repelentii pentru insecte, vopselele si spray-urile anti-mucegai, tabletele pentru purificarea apei si multe alte produse. Aceste produse au fost reglementate de legislatia UE inca din 1998 si, de atunci, aproape o mie de produse au fost autorizate in conformitate cu Directiva privind produsele biocide. Comisia Europeana a analizat Directiva privind produsele biocide si a concluzionat ca procesele de autorizare a produselor si a substantelor active ar putea fi simplificate si eficientizate. Noul regulament prevede dispozitii mai eficiente privind autorizarea produselor, cerintele aferente si partajarea datelor referitoare la produse si va genera o economie la nivelul intregului sector estimata la 2,7 de miliarde de euro pe o perioada de 10 ani. De asemenea, noile dispozitii au ca rezultat reducerea numarului de teste pe animale deoarece prevad obligativitatea partajarii datelor si incurajeaza o abordare mai flexibila si integrata a testarii. Regulamentul intra in vigoare la 1 septembrie 2013. Incepand de la aceasta data, companiile vor dispune de doua optiuni pentru a solicita permisiunea de a-si introduce produsele pe piata. Prima, care va fi probabil folosita de firmele mari, impune companiilor sa depuna o cerere la ECHA si, daca este considerat sigur, produsul va putea fi comercializat pe intreg teritoriul UE. A doua ar putea fi mai interesanta pentru numeroasele intreprinderi mici si mijlocii din acest domeniu, deoarece impune companiilor sa depuna o cerere la propria lor autoritate nationala, pentru a comercializa un produs in tara lor de origine. Daca autorizatia este acordata, acestea pot ulterior introduce produsul pe piata altor state membre, in conformitate cu principiul recunoasterii reciproce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

CABINETE MEDICALE PENTRU OAMENII SĂRACI

Mitropolia Ardealului va inaugura in curand la Sibiu, cabinete medicale pentru oamenii saraci. Aici, cei fara posibilitati materiale, vor fi consultati gratuit si vor primii medicamente provenite din donatii. Cei oropsiti de soarta care nu isi permit sa stea la cozi pentru un bon de ordine sau sau sa dea […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro