RĂSPUNS OFICIAL DE LA DJC SIBIU

Legat de, scheletele” din zona fostei fabrici Balanta, în primul rând, dorim să clarificam faptul că nu este vorba despre o descoperire a unor morți în condiții suspecte, ci despre redescoperirea vechiului cimitir din Lazaret. Acest cimitir, pierdut şi uitat de-a lungul timpului, apare figurat pe hârțile istorice din a doua jumătate a sec. al XIX-lea (vezi harta ataşată). Din acest motiv, instituția noastră, a solicitat beneficiarilor proiectelor investitionale din zonă, incă din anul 2018, prin avizele emise, realizarea unor investigații preliminare (diagnostic arheologic). 

Asadar, ca urmare a diagnosticului arheologic realizat de Muzeul National Brukenthal (in continuare MNB), pe parcela din str. Calea Gusteritei, nr. 21, a fost identificat o parte din acest cimitir, iar ulterior, în perioada martie-august 2019, au fost cercetate 55 de morminte. Din analiza raportului realizat de MNB și a controlului efectuat de noi la mijlocul lunii august, rezulta clar că cimitirul se întinde şi spre nord, in parcela invecinată. Din aceste motive, Direcţia Județeană pentru Cultură Sibiu, a notificat beneficiarul parcelei vecine, solicitându-i realizarea in regim de urgență, a unui diagnostic arheologic. Beneficiarul s-a conformat, iar ca urmare a acestei investigații specifice, MNB a reuşit să contureze limita nordică a cimitirului. In prezent, aici se desfăşoară o cercetare arheologică preventivă, în vederea descărcării terenului de sarcină arheologică, acesta fiind şi contextul descoperirilor recente. 

Mai trebuie să spunem că încă avem neclarități asupra limitei estice, existând suspiciunea că cimitirul s-ar putea intinde şi sub actuala strada Lazaret. Drept urmare, instituția noastră a notificat Primăria Mun. Sibiu, încă din august anul curent, solicitandu-i ca până la clarificarea limitei estice, toate intervențiile de construire din zona acestei sträzi, să fie aprobate numai pe baza avizului nostru. 

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS