Proiect pentru transformarea sambetei in zi lucratoare

In timp ce, “ in tarile cu apa calda” programul de lucru se scurteaza fie la 4 zile pe saptamana fie la 6 ore pe zi, in tara noastra sclavia la locul de munca se adanceste tot mai mult. Dovada sta faptul ca unul dintre partidele din opozitie a depus un proiect de lege prin care propune ca sambata sa devina zi lucratoare. In teorie, se recurge chipurile la aceasta formula pentru a veni in sprijinul angajatorilor care se plang de faptul ca nu gasesc forta de munca. In practica insa, sambata este zi lucratoare si in momentul de fata, numai ca, pentru a aduce un om la munca, legea prevede plata  dubla. Daca propunerea legislativa va deveni lege, maximul pe care il va obtine angajatul care va veni sambata la lucru va fi de 75%.

Proiectul ajuns deja in Camera Deputatilor trebuie sa treaca si de Senat pentru a putea fi publicat in Monitorul Oficial. Vestea ca sambata ar putea deveni insa zi lucratoare, a starnit valuri atat printre oamenii de rand cat si printre specialisti. Pe site-urile de socializare cel putin oamenii condamna masura ca fiind una “comunista” si fac referire la regimul ceausist.

Tot in social media mai multi psihologi au atras atentia asupra faptului ca transformarea sambetei in zi lucratoare ar putea insemna crearea de presiuni din partea angajatorilor asupra angajatilor iar, in cazul celor din urma, daca cedeaza, absenta din sanul familiei si de langa copii ar crea efecte nefaste pe termen lung.

Si medicii spun ca o astfel de masura ar putea duce la imbolnavirea populatiei. Acestia fac referire la faptul ca, in companiile in care se lucreaza de luni pana duminica, in schimburi, epuizarea si sindromul burn-out sunt foarte des intalnite iar implementarea unei astfel de masuri ar putea inrautati starea de sanatate a populatiei active.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Elevii de gimnaziu incep anul scolar fara manuale pe banci

Anul scolar debuteaza inca odata cu stangul! Din cauza licitatiilor intarziate,scolarii nu vor avea nici de aceasta data manuale in prima zi de scoala. Cea mai grava situatie este la clasa a VII-a unde s-au facut schimbari majore astfel incat dascalii nu pot preda nici dupa manualele vechi. Dupa ce […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro