Problema imunoglobulinei rezolvata momentan doar pe hartie

Autoritatile se joaca cu viata pacientilor dependenti de imunoglobulina. La Sibiu 6 persoane au nevoie de aceasta substanta ca de aer. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca propblema este partial rezolvata insa dozele vor ajunge in tara noastra abia peste 2 saptamani.

Oficialii de la Bucuresti s-au si grabit in cursul zilei de luni sa anunte rezolvarea problemei imunoglobulinei.  Numai ca pana la momentul de fata cel putin rezolvarea este doar pe hartie. Si asta pentru ca pana cand dozele sa ajunga in tara mai trebuie sa treaca aproximativ 2 saptamani. Timp in care pacinetii isi risca nu doar sanatatea ci si viata. La Sibiu spre exemplu dozele lipsesc cu desavarsire asa ca cei 6 pacienti au nevoie ca de aer de imunoglobulina. Este singura substanta care ii pazeste in fata mortii!

Primii care au reactionat imediat dupa ce Ministerul Sanatatii din tara noastra a activat Mecanismul de Protectie Civila pentru achizitia de imunoglobulina au fost austriecii. Acestia trimit in tara noastra un numar de 10 mii de doze de imunoglobulina. Substanta ar urma sa ajunga pentru urmatoarele maxim 3 luni de zile spun oficialitatile de la Bucuresti. Si aceste doze intarzie insa pentru ca birocratia din tara noastra este una stufoasa si pentru achizita substantei trebuiesc indeplinite proceduri care ar putea dura pana la finele acestei luni. La nivel declarativ ne-au mai sarit in ajutor autoritatile din Italia si Statele Unite. Pana la momentul de fata insa nu s-a concretizat alt parteneriat in afara de cel cu partenerii austrieci.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii din Romania spun ca la nivel national este nevoie de 5 mii de doze de imunoglobulina lunar pentru pacientii din tara. Costul unei doze este de aproximativ 100 de euro. Cei 6 pacienti de la Sibiu au nevoie de cate 5 doze lunar pentru a-si proteja sanatatea. Imunoglobulina este o substanta extrasa din plasma umana. Vaccinul este necesar pacientilor cu probleme de imunodeficienta. Practic substanta injectata, contine anticorpi meniti sa protejeze de boli organismul care nu se mai poate proteja singur.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS