Pregatiri pentru Noaptea Invierii

0
638

In zona Ardealului gospodinele au inrosit deja ouale! Cei care inca postesc au mancat in aceasta zi numai verdeturi. De aceea ziua mai poarta si denumirea populara de Joia Verde.

Denumirea de joia verde vine inca din antichitate cand, probabil pentru a-si detoxifia organismul, oamenii consumau in aceasta zi doar legume de culoare verde. Tot in aceasta zi in timpurile stravechi oamenii participau la slujbe solemne in cadrul carora erau primiti si cei pacatosi care isi plansesera pacatele. Tot in aceasta zi femeile din anumite zone ale tarii coloreaza ouale. Pe vremuri acestea erau inrosite natural, cu ajutorul sfeclei rosii si a foilor de ceapa. Acum metodele au evoluat iar ouale pot fi colorate cu solutii din comert si chiar cu ajutorul otetului si a hartiei creponate de diverse culori. In Oltenia spre exemplu ouale se coloreaza in Vinerea Mare. Traditiile din batrani spun ca ouale trebuie inrosite vinerea pentru a aminti de Maria Magdalena care a mers, spun povestile arhaice, la picioarele Mantuitorului rastignit cu un cos de oua. Iar sangele scurs din trupul lui Iisus s-a prelins pe cosul cu oua al femeii inrosindu-le.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.