Piese unice descoperite in siturile de pe autostrada Sibiu-Nadlac

Hila Ovidiu

Au luat la verificat 40 de kilometri de teren, au facut sapaturi pe 5 dintre acestia, iar miercuri au prezentat in premiera o mica parte din rezultatele muncii lor. Vorbim despre cei care s-au ocupat de diagnosticarea si idenficiarea siturilor arheologice de pe teritoriul viitoarei autostrazi. Au muncit un an si patru luni, dar rezultatele sunt pe masura. Piesa de rezistenta prezentata la mijlocul acestei saptamani a fost un car in miniatura, unic in Romania, specific strict zonei Miercurea Sibiului. De asemenea au mai fost prezentate monede si unelte de lucru din perioada neoliticului.

Dupa mai bine de 40 de kilometri de teren parcursi si 5 in care au facut sdapaturi, reprezentantii Muzeului National Brukenthal alaturi de specialisti in domeniul arheologiei din tara si strainatate au identificat 9 situri arheologice pe care le-au studiat. Acestia au gasit obiecte de cult, unelte si monede specifice neoliticului timpuriu unice in tara si in lume. Piesa de rezistenta este insa un car in miniatura, din metal specific Miercurii Sibiului. Acest model a fost descoperit intr-un mormant iar ca model este unic in tara noastra. Dupa publicarea oficiala a obiectului acesta va primi si certificarea de unicitate urmand sa poarte chiar titlul deTipul Miercurea Sibiului. Restaurarea carului a durat 3 saptamani si s-a realizat cu aparatura ce a costat 30 de mii de lei.  In cei 1,4 ani in care s-a realizat cercetarea arheologica s-au strans 1400 de saci cu material arheologic. Vorbim aici despre fosile, obiecte din lut, din metal, sau obiecte pretioase. Echipa care s-a ocupat de descoperirea siturilor arheologice a fost formata din aproximativ 40 de specialisti in domeniu. Prima expunere a pieselor ar putea fi facuta anul viitor in luna mai. Santierul a fost unul dintre cele mai scumpe din Europa si cel mai bine finantat de pana acum din tara noastra. Vorbim despre un proiect in valoare de aproximativ 6 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Reguli noi

Conform unei noi legi care a intrat in vigoare in acest an, debitele stabilite in baza deciziilor de anulare a unor certificate de handicap, se constituie numai pentru perioada ulterioara emiterii deciziilor de anulare. In aceasta situatie sunt 567 de dosare. Prin adoptarea unei noi legi, privind protecţia si promovarea […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro