Petrecere romaneasca de Ziua Nationala

0
412

Au petrecut romaneste de 1 Decembrie. Ziua Nationala a fost incarcata de evenimente care mai de care mai interesante. Sarbatoarea Romanilor de pretutindeni a adus parad militare, depuneri de coroane si spectacole muzicale.

Sambata, in 1 Decembrie s-au implinit 94 de ani de la momentul Marii Uniri. Cu acest prilej au avut loc evenimente speciale in toata tara. La Sibiu seria activitatilor dedicate tututor romanilor a debutat la ora 8.30 cand imnul de stat a rasunat in sala de sedinte a Consiliului Judetean. Urmatorul moment important pe ordinea de zi a fost depunerea de coroane din fata Consiliului Dirigent, pe strada Nicolae Balcescu. Dep[unerea de coroane a fost facuta pe acorduri de fanfara. Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe data de 2  decembrie 1918 de catre Marele Sfat National, ales la randul sau in Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie.

Un alt moment special a avut loc pe platoul din fata Salii transilvania. Acolo au fost inaintati in grad militar peste200 dintre absolventii Academiei Fortelor Terestre din Sibiu. Promotia din acest an, una dintre cele mai stralucite de pana a cum a primit generi denumirea de “Neagoie Basarab 500”.Inainte de orele pranzului a avut loc prima parada militara din Sibiu. Dupa atatea evenimente cu iz militar toata lumea si-a intreptat privirile catre zona Salii transilvania. Aici a fost deschisa toata ziua piata cu acelasi nume. Oameni simpli, sau autoritati locale, cu totii au venit sa deguste delicatesele cu specific romanesc si evident, sa intalneasca alti romani adevarati. Cu foamea astamparata, romanului ii place sa cante si sa joace. Si de exact asta au avut pate sibienii care au venit sa ia parte la spectacolul “Noi suntem romani” ce a avut loc la Sala Transilvania. Aproximativ 5 mii de oameni au asteptat cu sufletul la gura sa urce pe scena Nicolae Furdui Iancu si sa le cante “Desteapta-te romane!” sau “Noi suntem romani”. Indragitul artist a avut chiar si un mesaj special pentru romanii de pretutindeni. Pe scena au urmat Veta biris, Mariana Anghel, Robert Tarnaveanu, Daniel Rosalim, Nelu Albu. Acestia au fost in permanenta insotiti de Junii Sibiului, si Ceata Junilor. Lor li s-au adaugat tinerii solisti ai Scolii Populare de Arte din Sibiu. Sarbatoarea Nationala s-a incheiat cu un concert simfonic extraordinar la Filarmonica Sibiu.. acolo Orchestra Sibiana la pupitrul careia s-a aflat dirijorul Cristian Lupes au interpretat Siuita Simfonica Mihai Viteazul, Concert pentru pian si orchestra si Rapsodia Romana in La major.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.