Pensii de boala pentru toti bolnavii…in teorie

Hila Ovidiu

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este neconstitutional faptul ca persoanele care sufera de diferite afectiuni sa aiba un anumit stagiu de cotizare la stat, inainte de a primi pensia de boala. Ramane de vazut ce se va intampla mai departe, in practica.

O decizie a Curtii Constitutionale din data de 26 iunie 2012, prevede faptul ca sintagma „in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3” privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala. Cu alte cuvinte, este necontitutional faptul ca persoanele care sufera de diferite afectiuni, sa astepte pana impli8nesc o anumita varsta si au cotizat un anumit numar de ani la stat, inainte de a-si putea lua pensia de boala. Adica fiecare persoane care poate dovedi ca sufera de afectiuni care nu ii permit sa lucreze, sau l-ar putea impiedica sa-si desfasoare profesia, poate primi pensie de boala, daca solicita acest lucru. Potrivit dispozitiilor articolului 147 alineatul 4 din Constitutia Romaniei, „Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”. Ramane de vazut cum si cand va fi aplicata aceasta decizie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Controale OPC la cosmetice

Comerciantii vand produse cosmetice de protectie solara fara instructiuni de utilizare sau avertismente traduse in limba romana. Asta au gasit inspectorii OPC Sibiu la agentii economici care au fost verificati. Pentru neregulile depistate au fost date 2 amenzi in valoare de 2.000 de lei. In plin sezon estival, inspectorii OPC […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro