Palatul Administrativ – Instituția Prefectului județul Sibiu intră în reabilitare

0
116

Trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra clădirii în care își desfășoară activitatea Instituțeiei Prefectului județul Sibiu, fapt pentru care încă din vara acestui an s-au început demersurile pentru reabilitarea acesteia. În 22 octombrie a.c. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a emis ordinul ce cuprinde obiectivele de investiții din cadrul Subprogramului „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor”, în baza căruia clădirea intră în reabilitare și modernizare.

Vă informăm că în data de 26 noiembrie a.c. a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația privind activitatea de construire și amenajare. Precizăm de asemenea faptul că până la data de 15 decembrie a.c. se pot depune ofertele sau cererile de participare la licitație.

Clădirea, are o istorie interesantă și o însemnătate morală de neegalat. Aceasta a fost construită în jurul anului 1880, de către Franz Szalay, cel care era proprietarul locului pe care este amplasată astăzi clădirea.De-a lungul existenței sale, clădirea a avut mai multe funcțiuni și denumiri. În jurul anului 1879 avea funcțiune de Edificiul comitatului sau Casa Comitatului. În 1918, începe să fie menționată Casa județului, PalatulJudețean din Sibiu și Palatul Prefecturii.

Imobilul a avut mai multe destinații: locuința comitelui, Sfatul raionului Sibiu, Școala tehnicăSanitară, sediu al Tribunalului Sibiu și al Judecătoriei în perioada comunistă, sediu al Prefecturii județului Sibiu din 1992până în prezent.

De la finalizarea construcției și până în prezent, clădirea a suferit o serie de modificări ce în mare parte au fost de extindere. În anul 1943 a avut loc prima lucrare de reabilitare, apoi în 1971 și o reabilitare parțială în 2005.

Clădirea ce este cunoscută azi cu numele Palatul Administrativ, în care își desfășoară activitatea Instituția Prefectului județul Sibiu, este unul dintre locurile unde s-a scris istorie. În Sala Mare a Prefecturii au avut loc o serie de evenimente istorice care au marcat evoluția României de astăzi.În perioada în care a funcționat Consiliul Dirigent la Sibiu, în această clădire s-a desfășurat cea de-a doua sesiune a Marelui Sfat Național în urma căruia s-au elaborat două dintre cele mai importante proiecte ale vremurilor de atunci: proiectul de lege electorală și proiectul de lege agrară – cel care a stat la baza reformei agrare.

„Consider să este de datoria noastră să contribuim la menținerea vie a acestor evenimente ce au contribuit la dezvoltarea țării noastre și totodată să acordăm importanța cuvenită locurilor care le-au consacrat. Este o bucurie faptul că am reușit să intrăm în linie dreaptă cu proiectul de reabilitare la care s-a muncit foarte mult, într-o perioadă deloc ușoară pentru Instituția Prefectului. Mulțumiri pentru sprijinul acordat în tot acest demers îi aduc doamnei vicepremier Raluca Turcan și tuturor celor care au contribuit la realizarea sa. Am speranța că în cel mai scurt timp posibil, clădirea Instituției Prefectului județul Sibiu va avea un aer proaspăt și totodată se va ridica la nivelul importanței istorice pe care o are.” transmite Mircea Crețu, prefectul județului Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.