Olimpiada de Meşteşuguri se redeschide la ASTRA

Hila Ovidiu

Ediţia a XXI-a a fazei judeţene a Olimpiadei “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” se redeschide în luna aprilie la Sibiu iar înscrierile se fac până la finalul lunii martie.Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, în colaborare cu Consiliul Județean Sibiu, prin Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează evenimentul destinat copiilor în perioada 20 – 21 aprilie, la Biblioteca Judeţeană ASTRA.Vor fi create diferite secţiuni la care sunt aşteptaţi să se înscrie cei mici:cusut, brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă,  Confecţionat măşti, pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă, prelucrare lemn, os, fier, olărit sau modelat ceramică.

Condiţii de participare:
    copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, al specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban.
    echipele selectate în prealabil la faza pe unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare UNITATE ŞCOLARĂ şi/sau CONEXE POATE FI REPREZENTATĂ DE UN NUMĂR DE TREI ELEVI – selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexe – pentru unul din meşteşugurile tradiţionale.
    un elev va participa în cadrul concursului la o singură secţiune.

Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.

La secțiunile pictat icoane pe sticlă și pictat icoane pe lemn concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:
    la alegere: Sfântul Ierarh Nicolae sau Iisus Hristos Vița-de-Vie – secțiunea pictat icoane pe sticlă
    la alegere: Nașterea sau Răstignirea – secțiunea pictat icoane pe lemn.
Suportul trebuie să măsoare, la alegere, 210 × 297 mm (format A4) sau 148 × 210 mm (format A5). Datorită timpului limitat de lucru în concurs, este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv cu trasarea în prealabil a conturului.
Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon etc.) în confecţionarea pieselor de port popular.Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare.La faza naţională vor participa câştigătorii locului I pe fiecare meşteşug reprezentat la faza judeţeană.Înscrieri se pot face până în data de 31 MARTIE 2016 la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, str. Berăriei nr.2, tel.0269/210466, fax. 0269/210817, e-mail: educativsb@gmail.com în atenţia doamnei inspector Daniela Muntean, sau la Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Piaţa Mică, nr. 11, cod 550182, tel. 0269/ 202414, fax 0269/ 218060 sau 0269/ 202411, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.ro, în atenţia doamnei muzeograf Elena Găvan.

stiridesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

IJJ: Jandarmii au acţionat LEGAL, la cererea SPP, în cazul fotografierii casei Preşedintelui

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sibiu consideră legale măsurile luate de jandarmii care au audiat şi dus la secţia de Poliţie doi tineri pentru că au fotografiat reşedinţa preşedintelui Klaus Iohannis. Jandarmeria Sibiu precizează că tinerii au fost verificaţi la cererea Serviciul de Protecție și Pază (SPP), care asigură […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro