Olanda vrea sa importe detinuti deoarece are penitenciarele goale

Spre deosebire de Romania, unde inchisorile supraaglomerate reprezinta o problema de ani buni, Olanda trebuie sa-si inchida penitenciarele. Motivul este simplu: tara este atat de sigura si sunt atat de putini infractori incat nu are cine sa le populeze.

In anul 2013, 19 penitenciare au fost inchise in Olanda, din acest motiv, iar acum alte cinci isi vor inchide usile pana la sfarsitul verii, potrivit unor documente obtinute de Telegraaf si citate de The Independent.

Inchiderea centrelor de detentie vine ca urmare a unei scaderi constante a infractionalitatii, incepand cu anul 2004.

Scaderea numarului infractorilor a avut doua consecinte importante. Prima este ca, din cauza inchiderii penitenciarelor, se pierd 2.000 de locuri de munca si doar 700 de angajati vor fi relocati pe pozitii inca necunoscute, ramanand totusi in sistem.

A doua consecinta este ca golirea celulelor a facut ca tara sa „importe” 240 de prizonieri din Norvegia, doar ca inchisorile sa ramana in continuare cat de cat ocupate.

Ministrul olandez al Justitiei, Minister Ard van der Steur, a anuntat insa Parlamentul ca este prea mare costul mentinerii inchisorilor slab populate.

Printre factorii care permit Olandei sa-si mentina atat de scazut nivelul infractionalitatii se numara legile relaxate in ce priveste drogurile, concentarea pe reabilitare in loc de pedeapsa si un sistem electronic de monitorizare, montat la glezna.

Un studiu publicat in anul 2008 arata ca acest sistem de monitorizare a redus rata recidei cu aproape jumatate, comparativ cu incarcerarea traditionala. In plus, in loc sa stea in celule si sa fie o povara pentru sistemul financiar al tarii, prizonierilor li se ofera sansa de a-si aduce contributia la dezvoltarea societatii.

Olanda are una dintre cele mai mici rate de incarcerari la 100.000 de locuitori, doar 69, respectiv un total de 11.600 de persoane. Spre comparatie, rata din Statele Unite este cea mai mare din lume – 716.

Material prezentat de Ziare.com – Partener Trustul de Presa Eveniment

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS