Obezitatea, o pandemie mondiala

0
507

Alimentatia proasta, lipsa efortului fizic, fumatul si stress-ul ne omoara incet dar sigur! Toti factorii la un loc duc la obezitate in prima faza si mai apoi forme grave de diabet. La momentul de fata, in tara noastra doar 40 la suta din populatie are greutatea normala, specifica unui om sanatos. La Sibiu sunt inregistrati 20 de mii de pacienti bolnavi de diabet.

obezitateAlimentatia sanatoasa este o “lectie” pe care romanii inca nu au invatat-o iar acest lucru se vede in starea de sanatate a fiecaruia. Sedentarismul si consumul de alimente nocive duc la obezitate si boli metebolice grave. La momentul de fata mai bine de 31 la suta dintre romanii cu varste intre 20 si 79 de ani sufera de obezitate. Dintre acestia mai bine de 20 la suta au obezitate de gradul I, peste 7 % obezitate de gradul II iar aproape 3 la suta sufera de obezitate morbida. Lor li se adauga alti 34 la suta din totalul romanilor care sunt deja supraponderali. In cele mai multe cazuri obezitatea duce la obezitate si chiar boli cronice de rinichi. Acestea sunt foate greu de tratat. Descoperite la timp insa ele pot fi relativ usor tinute sub control. Un pacient renal cronic, pe dializa, costa 2 mii de euro lunar. La momentul de fata aproximativ 10 mii de romani au nevoie de dializa. Lor li se adauga alti 10 mii care vor ajunge pe viitor la aceasta procedura medicala.
Revenind la diabet, prima afectiune care afecteaza romanii, trebuie spus ca doar in 50 la suta din cazuri apar simptomele specifice. De aceea medicii recomanda cel putin un control complet pe an. La Sibiu, in momentul de fata sunt iregistrati 20 de mii de pacienti cu diabet. Atentie insa! Supraponderalitatea, obezitatea si chiar diabetul si afectiunile renale pot fi prevenite in proportie de pana la 80 la suta prin adoptarea unui regim de viata sanatos. O alimentatie sanatoasa presupune minim 3 mese pe zi. Micul dejun este obligatoriu. De asemenea se recomanda consumul a minim 3 portii zilnic de fructe si legume!!! Trebuie mentionat faptul ca omiterea micului dejun duce la perturbari ale comportamentului alimentar si tulburari digestive. Dupa o zi in care nu s-au consumat alimente se face exces seara cand este total contraindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.