„Nu violentei!” e doar un vis pentru multe victime…

0
459

Violenta domestica este o problema grava cu care din pacate se confrunta si sibiencele. Dovada sta numarul mare de femei care cer ajutor Centrului de Primire in Regim de Urgenta Sfanta Ana din judetul nostru. In doar un an de activitate centrul a primit peste 80 de persoane, mamici si copii. Culmea este ca in cele mai multe cazuri victimele aleg sa se intoarca acasa alaturi de agresori!

Dupa ultimele cazuri de femei ucise sau batute crunt in plina strada de catre barbati s-a ajuns la concluzia ca in tara noastra violenta in familie este un fenomen care este inca de mare amploare. In numai un an de zile peste 80 de persoane au cerut ajutor Centrului pentru primire a victimelor violentei domestice. Culmea este insa ca desi au fost agresate in repetate randuri pana sa ceara ajutor, majoritatea victimelor se intorc acasa, sub acelasi acoperis cu agresorii. Printre motivele invocate sunt existenta copiilor sau incapacitatea de a se descurca financiar cu un singur salariu. Pe de alta parte nici legislatia din domeniu nu ofera prea multa posibilitati. Ordinele de protectie se obtin greu si chiar si atunci cand acestea sunt emise ele nu sunt respectate de catre agresorii care stiu foarte bine ca nu are cine si cum sa ii traga la raspundere… La Sibiu, Tiberiu Ivancea, seful IPJ spune ca le-a cerut politistilor din subordine sa se autosesizeze in cazurile de violenta domestica. Recunoaste insa ca nu le poate oferi niciun fel de ajutor victimelor…Psihologii spun ca in tara noastra trebuie lucrat foarte mult si pe partea de mentalitate. Femeile trebuie sa inteleaga ca bataia primita acasa nu este un dar din partea partenerului de viata ci un abuz iar supunerea la violenta si acte sexuale neconsimtite nu este un scenariu desprins din filmul cu cele 50 de Umbre ci o forma grava de viol domestic!

La Sibiu de cand a fost deschis centrul si pana in prezent au beneficiat de ajutor 21 de adulti si 67 de copii cu varste cuprinse intre 8 luni si 16 ani. Din totalul victimelor 6 s-au intors acasa la agresor alaturi de copiii pe care ii au impreuna cu acesta, 3 beneficiare au primit ordin de protectie iar agresorul a fost dat afarta din casa iar alte 7 beneficiare au fost integrate in familia extinsa. Doar 3 beneficiare au reusit sa se puna pe picioare pe forte proprii si sa se mute in chirie. Chiar in aceste momente in Centrul din judet sunt gazduite 10 persoane, 2 mame si 8 copii. Cazurile de violenta domestica pot fi reclamate atat de victime cat si de apropiatii acestora sau chiar de catre societatea civila. Centrul din subordinea DGASPC Sibiu poate fi accesat prin apel la telefonul copilului si al familiei sau la numarul de telefon 0269232066. Pe langa acest adapost in judet mai sunt disponibile alte doua centre de acest gen. Cele din urma sunt detinute si administrate de catre organizatii neguvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.