„Nu tremur la cutremur”

Hila Ovidiu

Speriati de seismele de mica intensitate care au loc aproape zilnic in tara noastra de mai bine de un an de zile, cei de la ISU au lansat o campanie preventiva. “Nu tremur la cutremur” se intituleaza aceasta si ofera informatii despre cum ar trebui sa se protejeze oamenii in timpul unui cutremur de mari dimensiuni.

index

Campania are ca scop constientizarea, informare a si pregatirea populatiei civile in situatia producerii unui seism. In cadrul campaniei vor fi aduse la cunostinta cetatenilor informatii cu privire la masurile de pregatire a locuintei in caz de seism, masurile privind pregatirea individuala si a familiei pentru a face fata unui cutremur dar si comportamentul care trebuie adoptat intr-un astfel de caz.
Vozati sunt atat copiii cat si adultii indiferent ca provin din mediul rural sau urban.
Specialistii sunt de parere ca orice familie trebuie sa aiba un plan de urgenta in caz de cutremur. Trebuie sa isi cunoasca locuinta si sa stie unde sunt pereti despartitori sau pereti de rezistenta. Trebuie sa evite zonele cu tencuieli groase sau ornamente care pot cadea, mobilierul suprapus si eventualele surse de incendiu. Trebuie sa stie unde sunt panourile de curent, cum poate fi oprit acesta, robinetele pentru gaz sau cele de apa. Fiecare familie trebuie sa aiba pregatit un rucsac pentru situatii de urgenta. Acesta trebuie sa contina apa, alimente usoare si neperisabile, trusa de prim ajutor, o patura, un aparat radio cu baterii, lanterna, baterii de rezerva, articole de igiena personala si o agenda cu cele mai importante numere de telefon.
In cazul declansarii unui cutremur in primul rand trebuie sa ne pastram calmul. Daca suntem in casa si locuim la bloc nu trebuie sa iesim pe scari si clar nu trebuie sa utilizam liftul. Cele mai sigure ascunzisuri in caz de cutremur sunt tocurile usilor, grinzile de sustinere sau chiar o masa foarte solida sub care ne putem ghemui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se schmba conducerea CCD si ISJS

Se schimba conducerea Inspectoratului Scolar si a Casei Corpului Didactic. Cei interesati se pot inscrie la concurs in perioada 18-23 februarie. Probele scrise vor avea loc in luna martie. Ministerul Educatiei a emis un ordin prin care vor fi schimbati din functie 42 de inspectori si inspectori generali din tara. […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro