Ministrul ungar de Externe condamnă afirmaţiile lui Victor Ponta, pe care le consideră „calomnii sălbatice”

Hila Ovidiu

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm miercuri dimineaţă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia”, relatează MTI.

„Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale … au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română”, a subliniat Szijjarto într-un comunicat.

Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, „pentru o distanţă rezonabilă”, apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

„Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!”, mai spune premierul.

„Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!”, adaugă Ponta.

„Cred în solidaritate, în soluţii raţionale şi sustenabile şi mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicţie tocmai cu aceste obiective şi valori!”, conchide şeful Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Horia Tecău este al treilea jucător al lumii în proba de dublu masculin

Horia Tecău a urcat de azi pe locul trei în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de dublu. Este cea mai bună poziție ocupată de român în carieră. Avem o româncă pe locul doi mondial la simplu,Simona Halep, dar și un român pe locul trei mondial la dublu. Horia Tecău ocupă […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro