Marii arsi din Sibiu, tratati in Bucuresti sau in strainatate

In situatia unui incendiu cu victime cum a fost cel din Colectiv, spitalele din tara noastra nu sunt nici la momentul de fata pregatite sa trateze marii arsi. In disperare de cauza Ministerul Sanatatii a semnat protocoale cu spitale mari din strainatate. La Sibiu, Spitalul Judetean nu are nici macar o sectie pentru asa ceva ci un simplu compartiment caruia i-au fost alocate 5 paturi. Sibienii cu arsuri mai mari de 30-40 la suta pe suprafata corpului sunt trimisi direct la Bucuresti inca din Unitatea de primiri Urgente.

Dat fiind faptul ca in tara sunt peste 3 mii de cladiri care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu iar dintre acestea 150 sunt din judetul Sibiu, tragedia de la Colectiv, soldata nu doar cu persoane decedate ci si cu victime cu arsuri grave se poate repeta oricand. Si, ca si atunci, spitalele din intreaga tara sunt nepregatite pentru a interveni asa cum se cuvine pentru tratamentul marilor arsi. Cel mai recent caz care a readus in atentia publica lipsa de medici si de aparatura moderna care sa permita salvarea vietii unui pacient cu arsuri grave este cel al unui tanar din Piatra Neamt care a trebuit transportat in Belgia pentru tratament dupa ce autoritatile romane s-au vazut lipsite de solutii.

In disperare de cauza Sorina Pintea, ministrul Sanatatii a decis ca este de preferat sa transportam pacientii in strainatate in loc sa ne ingrijim de spitalele pe care le avem. Aceasta a semnat un protocol cu mai multe clinici de arsi din Europa pentru a putea fi inlesnite aceste transferuri de mari arsi.

Iar daca in Capitala avem o sectie de tratament a marilor arsi cu 11 paturi, la Sibiu nici macar sectia nu exista. Spitalul Judetean are un compartiment, cu 5 paturi unde pot fi tratati pacienti cu arsuri de grad mic sau cu o suprafata corporala care sa nu depaseasca 20-30%.

Direct din Urgente au plecat catre clinici mai dotate din Capitala un pacient in cursul anului trecut si un altul in cursul acestui an.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS