Maricuța a fost reținut de DNA

Hila Ovidiu

Procurorii DNA l-au reținut miercuri pe primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, acuzat de fapte de corupție.

Potrivit surselor citate, la DNA Alba vor fi aduse pentru audieri aproximativ 20 de persoane.

UPDATE: Daniel Maricuța va fi dus joi la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el fiind acuzat de DNA de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită și spălare de bani în forma instigării, potrivit agerpres.ro.

În același dosar, a fost reținută și Elena Scumpu (fostă Neacșu), pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită.
Maricuţa este suspectat de DNA pentru infracțiuni de:  constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni din care una în formă continuată – 10 acte materiale), – luare de mită, (4 infracțiuni) şi – spălare de bani în forma instigării

SCUMPU ELENA (fostă NECȘULEU) este suspectată de constituirea unui grup infracțional organizat, – abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni din care una în formă continuată – 10 acte materiale) şi  luare de mită.

Grupare formată în urmă cu 15 ani

Potrivit DNA, începând cu anul 2000, inculpatul Maricuța Ioan Daniel, în calitate de primar al comunei Șelimbăr,  a constituit împreună cu inculpata Scumpu Elena și alte două persoane, o grupare infracțională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piață mare, situate pe raza comunei menționate, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Maricuța , care deținea calitatea de președinte, și restul membrilor grupului, constituiau comisia comunală înființată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate.

Având în vedere funcțiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii și relațiile de încredere existente între aceștia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate și astfel să soluționeze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse dețineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracțional”, se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii spun că Maricuța şi  ceilalți membri influenţau deciziile în privinţa tranzacţiilor ” atât prin amenințare, tracasarea proprietarilor cât și prin inducerea lor în eroare, în scopul obținerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracțional.”

Drept urmare, procurorii DNA au stabilit că primarul  Maricuța Ioan Daniel împreună cu ceilalți membri ai grupului “au modificat și falsificat procese – verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă”.
În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut și rolul de a despăgubi persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care, în procesele intentate, aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
În vederea valorificării terenurilor, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena, persoane cu atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizații de construire), indicau potențialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preț peste prețul pieței, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției.
În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, inculpatul Maricuța Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalți proprietari să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire.
Ulterior, activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită și de alte persoane. Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

stiridesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Focar de scarlatină la o grădiniţă din Sibiu

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu anunţă existenţa unui focar de scarlatină la Sibiu, după aproximativ două săptămâni de la apariţia primelor îmbolnăviri. Şase copii de la Grădiniţa nr. 15 din Sibiu sunt diagnosticaţi deja cu scarlatină. “La Grădiniţa nr. 15 din Sibiu s-a depistat un focar de scarlatină, după ce […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro