Mai putine tigari de contrabanda

Hila Ovidiu

Piata neagra a tigaretelor este in continua scadere. Cel mai recent procent calculat este de putin peste 15 la suta. La inceputul anului comertul ilicit de produse din tutun era estimat la 20 la suta din piata totala.

indeActiunile de combatere a comertului ilicit de produse din tutun au fost realizate de catre ANAF, Directia Vamilor, Politia de Frontiera dar si IGPR. Scaderea a fost de aproximativ 4 procente in luna martie fata de luna ianuarie a acestui an. Chiar si asa insa procentele sunt peste media ultimilor patru ani care a fost de 14,7 la suta. Cele mai afectate retele de introducere in tara noastra a tigarilor de contrabanda au fost cele din nord-vestul tarii urmate de regiunea vest si de cea de sud vest. Afectata de piata neagra a tigaretelor ramene in continuare zona de nord-est. Cele mai multe tigari de contrabanda provin din Moldova. Aici in ciuda eforturilor autoritatilor pe acest segment de teritoriu s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 7 puncte procentuale. De altfel, pe aici intra in tara noastra cam 27 la suta din totalul tigarilor de contrabanda care se comercializeaza in Romania. In doar 3 luni de zile au fost capturate aproximativ 7.5 milioane de tigarete la care se adauga dispozitive artizanale de confectionat tigari. Restul tigarilor au ca tari de provenienta Ucraina, Bulgaria si chiar Ungaria. Media la nivel european este de 10%. Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu cei de la Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal de produse din tutun. Asta in conditiile in care, in tara noastra, industria tutunului reprezinta al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei. Primul loc este adjudecat de companiile care activeaza in domeniul petrolier. Anul trecut din vanzarea produselor de tutun la bugetul national a ajuns suma de 2,7 miliarde de euro. Si asta numai din accize, tva, taxe si contributii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Iesiti in aer liber? Atentie la capuse!!!

Sfarsitul lunii mai poate fi primul varf de sezon in ceea ce priveste capusele. Numarul victimelor a crescut de la o saptamana la alta. Chiar si asa insa, cifrele sunt sub cele inregistrate in 2014 si mai cu seama in 2013. Chiar daca sunt mai putine cazuri decat in ultimii […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro