Mai multe infectii nosocomiale in spitalele sibiene

Infectiile nosocomiale din spitalele sibiene sunt in crestere. De vina pentru aceasta situatie nefasta sunt pe de-o parte factorul uman iar pe alta parte se simte si lipsa unui nou spital. Cei de la DSP spun insa ca macar la Sibiu raportarile cazurilor se fac pe bune. Directorul Directiei de Sanatate Publica recunoaste insa ca pot fi si mici scapari…

Reprerzentantii Directiei de Sanatate Publica spun ca de cand cu scandalul de la Hexi Pharma s-au intetit controalele in spitalele din judetul Sibiu. actiunile au scos la iveala faptul ca in 2018 au fost inregistrate mai multe infectii nosocomiale decat in 2017. Specialistii spun ca in primul rand de vina pentru aceasta situatie este factorul uman. Vorbim aici atat despre angajati ai unitatilor medicale care nu respecta ca la carte regulile de igiena cat si despre apartinatori care vin sa viziteze pacientii si, la fel, nu respecta indicatiile in ceea ce priveste pastrarea unui mediu steril. La toate acestea se adauga faptul ca spitalele noastre functioneaza in cladiri vechi, cu bacterii rezistente la dezinfectanti. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns situatia este ingreunata de faptul ca de-a lungul anilor, oamenii s-au tratat dupa ureche cu antibiotice iar acum microbii au devenit rezistenti la tratamentul antibiotic. Acolo unde personalul medical a gresit, s-au aplicat amenzi drastice.

Cei de la DSP recunosc insa ca mai sunt si scapari in ceea ce priveste raportarea. Dar spun ca pentru a evita cat mai mult situatia in care apar infectii nosocomiale s-a recurs inclusiv la scanarea pacientilor.

Cele mai multe cazuri au fost cu bacterii in cazul celor cu operatii si plagi deschise. Specialistii spun insa ca atat spitalul din Sibiu cat si cel din Medias stau bine in ceea ce priveste infectiile nosocomiale. Ba mai mult, unele spitale au raportari zero in ceea ce priveste acest tip de infectii intraspitalicesti.

In curusl anului trecut au fost aplicate un numar de 30 de amenzi personalului care nu a respectat regulile de igiena.

In judetul Sibiu functioneaza 8 unitati medicale dintre care 7 sunt de stat.

No Comment

Leave a Reply

*

*