Liliacul si…povestea sa!

0
569

Primavara vine intotdeauna cu…parfum de liliac. Primul copac de acest fel ce vrea deja sa infloreasca este in curtea Politiei Sibiu. Putini stiu insa ca liliacul nu este o floare ci un arbust inrudit cu iasomia si…maslinul!

Cunoscut si extrem de apreciat inca din Evul Mediu, liliacul a fost considerat o planta sacra, accesibila in timpri stravechi doar regilor. Acesta infloreste in fiecare an in aprilie-mai iar in indepartatul NewYork ia fost dedicat chiar un festival. La noi in tara se cultiva adesea ca arbust ornamental iar in salbaticie creste sub forma de tufis. In traditia populara acesta este supranumit “floarea memoriei” existand credinta ca, acela care va mirosi florile de liliac va rememora amintiri de mult uitate. In zonele rurale liliacul era considerat simbol al atractiei irezistibile asa ca fetele care voiau sa se casatoreasca il purtau in piept sau sub forma de coronite pe cap, chemandu-si astfel ursitul. Dincolo de povesti de ursita si decoratiuni de gradina insa liliacul este un medicament veritabil. Putini sunt insa cei care ii mai cunosc cu adevarat proprietatile. Tot in timpurile vechi, oamenii vindecau cu ajutorul frunzelor de liliac rani, accidente casnice, arsuri si multe alte plagi. Atentie insa! Nu orice tip de liliac poate fi folosit ca planta tamaduitoare ci doar cel alb! Din acesta se iau si se usuca frunze pentru a avea acces la ele pe tot parcursul anului. Ideale sunt insa cele verzi. Pentru o arsura de exemplu, batranii spun ca e nevoie de un pumn zdravan de frunze de liliac si o jumatate de litru de apa. Acestea se fierb iar cand au dat in clocot se scot frunzele de liliac si se aplica atat cat sunt caldute direct pe rana. Daca vorbim despre rani pansate se poate folosi apa in care au fost frunzele. Frunzele de liliac trebuiesc schimbate odata la 24 de ore insa apa trebuie presarata tot timpul pe frunza pentru a nu se usca. Reprezentantii medicinei naturiste spun ca dupa cateva zile de tratament ranile sunt vizibil inchise iar in cateva saptamani vor fi vindecate complet. Marele avantaj al acestui remediu este acela ca vindeca in totalitate, neramanand in urma cicatrici.

Liliecii incep sa isi deschida florile si la Sibiu. Primul care ne-a iesit in cale a fost cel din curtea IPJ Sibiu, un superb arbust incarcat cu flori in aceasta primavara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.