Isărescu: La grâu nu se vede un impact negativ deloc. La porumb, cartofi sunt scăderi substanţiale

Hila Ovidiu

Producţia de grâu nu înregistrează scăderi în acest an, în schimb cea de porumb, cartofi şi floarea-soarelui prezintă reduceri „substanţiale”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a precizat că nu va exista un impact major asupra preţurilor agoalimentare, în condiţii de macrostabilitate.

„La grâu nu se văd scăderi, un impact negativ nu se vede deloc. La porumb, floarea-soarelui şi la cartofi sunt scăderi substanţiale. Nu vedem, pe baza acestor date, un impact asupra României. (…) Sunt stocuri mari in lume de cereale, deci în condiţii de macrostabilitate, impactul asupra preţurilor agroalimentare nu credem că va fi major, cu toate că seceta va afecta producţiile de toamnă”, a declarat joi Isărescu la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, aprobat marţi de Consiliul de Administraţie al BNR.

Potrivit estimărilor realizate pe baza datelor Comisiei Europene şi ale raportului din iulie al FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), producţia de porumb va scădea în acest an cu 30%, cea de floarea-soarelui cu 20%, iar producţia de cartofi se va reduce cu 15% faţă de anul trecut.

mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Anunţul important făcut de Liviu Dragnea în această dimineaţă

  Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, transmite, vineri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii alături de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.”Salut iniţiativa venită din partea […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro