INIMA poate fi „ocrotita” prin CASATORIE

admin

Casnicia are efecte pozitive pentru sanatate, aceasta crescand sansele de supravietuire in cazul prezentei unor factori majori de risc cardiac, precum nivel crescut al colesterolului, arata concluziile unei echipe de oameni de stiinta prezentate la conferinta Societatii Britanice Cardiovasculare (British Cardiovascular Society).

Prezenta unui partener de viata iubitor ii poate face pe oameni sa aiba mai multa grija de sanatatea lor, au sustinut cercetatorii la conferinta pe tema sanatatii cardiovasculare in urma unui studiu efectuat in Marea Britanie.

La cercetare au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate avand niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului sau diabet. Cele care erau casatorite au obtinut rezultate mai bune in comparatie cu cele care erau singure.

Autorii cercetarii, dr. Paul Carter si colegii sai de la Aston Medical School din Birmingham, au demonstrat in trecut ca o casnicie ofera mai multe sanse de supravietuire dupa un infarct.

Conform studiului recent, casatoria ajuta la o mai buna protectie contra factorilor majori ce contribuie la aparitia afectiunilor cardiovasculare precum nivelurile ridicate de colesterol si de tensiune arteriala.

Cercetarea a analizat decese survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inima. Barbatii si femeile casatorite, cu varste de circa 50, 60 sau 70 de ani si cu niveluri ridicate de colesterol au avut cu 16% sanse mai mari de supravietuire dupa 14 ani cat a durat studiul ACALM (Algoritm pentru comorbiditate, asocieri, durata sederii si mortalitate) in comparatie cu semenii lor care erau singuri.

Rezultate similare au fost observate si in cazul pacientilor cu diabet si hipertensiune, persoanele casatorite prezentand un avantaj in ceea ce priveste sansele de supravietuire.

Concluziile au fost mai putin evidente in ceea ce priveste persoanele care traiau in concubinaj, care erau separate, divortate sau vaduve. De asemenea, oamenii de stiinta nu au investigat daca subiectii casatoriti aveau sau nu casnicii fericite, noteaza sursa citata.

Cercetatorii sunt de parere ca a avea pe cineva special aproape reprezinta un element important in acest sens.

„Este nevoie sa mai rafinam motivele care stau la baza (descoperirii – n.r.), insa se pare ca a fi casatorit ofera ceva cu rol protector, nu numai pentru pacientii cu boli cardiace, ci si pentru cei care prezinta factori de risc ce conduc la acestea”, a declarat dr. Carter.

„Nu sustinem, insa, ca toata lumea ar trebui sa se casatoreasca. Trebuie sa reproducem efectele pozitive ale casniciei si sa ne folosim intr-un mod similar de prieteni, familie si retelele de suport social”, a precizat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Harvard renunta la studenti din cauza postarilor de pe Facebook

Zece tineri care fusesera acceptati la Harvard s-au trezit ca universitatea s-a razgandit, schimbandu-si decizia, in urma postarilor lor pe Facebook, considerate nu doar nepotrivite, ci chiar ofensatoare. Cei 10, care se cunoscusera pe un grup de Facebook administrat de reprezentati ai Universitatii Harvard, si-au format un alt grup, privat, […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro