Închiderea CP Agârbiciu – un nou început pentru copii

0
138

Vis împlinit pentru 22 de copii și tineri care trăiau în Centrul de plasament din Agarbiciu. “Acasă” a devenit o realitate pentru 19 copii care locuiau în centru,  căsuțele de tip familial de la Asociația “O Speranță pentru Semeni Cisnădie”. Doi copii și-au găsit locul la o familie de asistenți maternali și un alt copil a mers în plasament familial.

Copiii de la Centrul de Plasament Agârbiciu s-au mutat în casă nouă în luna octombrie. Dezinstituționalizarea copiilor aflați în centrele de plasament aparținând sistemului de protecție specială se numără printre măsurile prevăzute în documentele programatice cu tematică socială de la nivel european, naţional şi judeţean care urmăresc închiderea instituţiilor de tip vechi şi dezvoltarea de servicii comunitare.

Este al III-lea centru de plasament pe care-l închidem în ultimii ani fără resurse financiare suplimentare și mă voi dedica în continuare dezideratului de a închide și celelalte centre pe care le mai avem în structură.

O ușă închisă unui centru rezidențial clasic este o ușa deschisă către o nouă viață, ambient familial și îngrijire personalizată pentru copiii instituționalizați.

Fiecare copil ,are dreptul să fie ocrotit, iubit, să fie ajutat să-și descopere potențialul și să-i fie redată încrederea în sine.

Fiecare copil are dreptul să fie fericit! ”, a declarat director general, Laura Camelia Vîlsan.

Închiderea centrului de plasament Agarbiciu a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 203/24.09.2020, grație implicării doamnei Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.

Închiderea centrului rezidențial nu este un final, este practic un început, începutul unor condiții de viață de tip familial.

Prin implicarea Asociației “O Speranță pentru Semeni Cisnădie” DGASPC Sibiu reușește să ofere alternative viabile pentru creșterea și educarea copiilor din sistemul de protecție, într-un mediu familial complex.

Traian și Mihai povestesc încântaţi cum vieţile lor s-au schimbat mult în bine de când au părăsit centrul de plasament şi au ajuns în case de tip familial:

“Eu nu consider acest loc o fundație. Pentru mine acest loc este casă iar acești oameni familie, în niciun caz angajați. Mi s-a spus de mic că lumea este rea și că oamenii buni sunt puțini. Acum știu că nimic nu este întâmplător: Dumnezeu a avut grijă de noi și mă simt norocos că am întâlnit persoane care imi sunt ca niște părinți.”

“La Fundație este foarte bine, condițiile sunt foarte bune iar persoanele de aici sunt ca o familie pentru mine și pentru colegii mei. Îmi doresc să rămân defintiv aici.”

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a propus închiderea Centrului de Plasament Agârbiciu, dezinstituționalizarea copiilor reprezentând un obiectiv principal al conducerii instituției, pentru că astfel copiii vor reuși să dobândească abilități de viață independentă care să îi ajute să se integreze în comunitate.

Beneficiile ocrotirii copiilor în case de tip familial sunt mult superioare celor din centrele rezidențiale, primele având la bază un model familial, cu dormitoare, cameră de zi, bucătărie și băi, cu capacitate maximă de 12 locuri, îngrijirea și supravegherea efectivă a copiilor fiind realizată permanent de doi părinți sociali, potrivit modelului familial, ceea ce permite formarea de relații de atașament echilibrate și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Părinții sociali sunt susținuți în activitatea lor de personal de specialitate: psihologi, asistenți sociali, care ajută în obţinerea celui mai bun rezultat în raport cu efectul proiectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.