Incendiile de vegetatie uscata, problema de sezon

Hila Ovidiu

Odata cu venirea primaverii, pompierii militari si cei voluntari nu mai contenesc sa stinga incendiile de vegetatie uscata aprinse de oameni pentru igienizarea terenurilor, si scapate ulterior de sub control. Pompierii avertizeaza ca amenzile pentru nesupravegherea focului se ridica la 2.500 de lei.

Incendiile de vegetatie uscata reprezinta o problema majora cu care se confrunta pompierii sibieni in fiecare primavara. Odata cu incalzirea vremii oamenii vor sa isi curete curtile, gradinile sau terenurile agricole de resturile vegetale, si, de cele mai multe ori, nu isi iau masurile de precautie pentru evitarea extinderii incendiilor. Asa se intampla ca, de la un foc mic, ajung sa arda hectare intregii de vegetatie, iar de multe ori focul ajunge si la gospodarii. Astfel de scenarii se petrec zilnic in aceasta perioada, iar pompierii nu mai contenesc sa stinga incendiile care se extind din neatentie. Tocmai de aceea ii sfatuiesc pe oameni sa isi ia cateva masuri de precautie. Cei care nu respecta aceste recomandari trebuie sa stie ca risca sa se aleaga cu amenzi mari. Conform prevederilor Hotararii Guvernului Romaniei nr. 537, din 6 iunie 2007, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deseurilor si a altor materiale combustibile, fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati”, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. De asemenea, inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora” se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale poate avea ca efect poluarea grava a mediului, respectiv a aerului, a solului si dereglarea sau distrugerea ecosistemelor terestre. De asemenea, aceste tipuri de incendii pot afecta si caile de comunicatie (sosele sau cai ferate), fie punand in pericol participantii la trafic, prin reducerea vizibilitatii si producerea unor  accidente rutiere, fie aducand pagube infrastructurii feroviare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Iarna revine in forta!!!

Atunci cand ne asteptam mai putin primavara pare sa piarda din nou teren. ANM a emis o avertizare meteo de vant puternic si ninsori pentru mai multe judete ale tarii. Printre acestea se numara si Sibiul. Credeati ca am scapat de iarna??? V-ati inselat! Pentru urmatoarele doua zile aceasta pare […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro