Incalzirea climatica produce un fenomen ciudat: Antarctica va fi un loc mult mai verde

Antarctica devine din ce in ce mai „verde” pe fondul modificarilor produse de schimbarile climatice ce afecteaza aceasta zona a Pamantului.

Aria ocupata de plante in Antarctica, in special de muschi, s-a extins rapid in ultimii 50 de ani, informeaza Xinhua, conform unui studiu publicat in jurnalul american „Current Biology”.

Doar circa 0,3% din suprafata Antarcticii este ocupata de plante, insa noile descoperiri sugereaza existenta unor „schimbari importante in biologia si peisajul acestei regiuni reprezentative”, se arata in studiul citat.

„Am observat ca Antarctica inverzeste”, sustine intr-o declaratie profesorul Dan Charman de la Universitatea din Exeter, care a condus proiectul de cercetare.

Antarctica este binecunoscuta ca fiind una dintre regiunile cu cea mai rapida crestere de temperatura de pe Pamant. Valorile anuale inregistrate in aceasta zona au crescut cu circa 0,5 grade Celsius in fiecare deceniu incepand din anii ’50, precizeaza sursa citata.

Prin analiza mostrelor forate din zonele cu muschi din Antarctica, foarte rezistente in conditii climatice reci, oamenii de stiinta pot afla multe detalii despre modul in care temperaturile in crestere au afectat ecologia zonei.

No Comment

Leave a Reply

*

*