Icoanele se picteaza in timp de post si rugaciune

Hila Ovidiu

Icoanele se picteaza cu sufletul! Ne-o spune pictorita Iulia Sava. Femeia a marturisit ca de fiecare data cand pune mana pe pensula, lemn si uleiuri spune rugaciuni si tine post. Traditia artistica populara a invatat-o inca din copilarie alaturi de cei 12 frati ai sai si o transmite astazi mai departe tinerilor care sunt pasionati de traditiile strabunilor.

Pictura este o arta penttru care trebuie multa rabdare, maiestrie si har. Dar atunci cand vine vorba despre pictatul icoanelor situatia devine si mai complicata. Si asta pentru ca spun specialistii in domeniu pe langa talentele innascute mai este nevoie si de protectie divina. Una dintre cele mai recunoscute artiste plastice cand vine vorba de pictura pe lemn este doamna Livia Sava. Si nu e de mirare ca din mana dumneaei pot iesi adevarate opere de arta. Femeia spune ca a pictat pentru prima oara la varsta de 3 anisori. Mai apoi, prima icoana pictata a semnat-o dupa ce implinise 12 ani. Pictura de icoane pe lemn nu este facuta insa pentru toata lumea. Necesita ani de studiu, truda si mai cu seama de acea dorinta arzatoare de a intra in comuniune cu Dumnezeu. Tot doamna Iulia ne-a povestit si cum a invatat sa pretuiasca traditiile populare. Dansa spune ca provine dintr-o familie binecuvantata de Cel de Sus cu 13 copii. Provenind dintr-o familie cu profunde radacini crestine, femeia a invatat inca din frageda pruncie tainele ritualurilor divine. Asa ca nu e de mirare ca atunci cand picteaza icoane pe lemn femeia tine post si se roaga. Rezultatul este unul de-a dreptul divin. La varsta dumneaei, doamna Iulia se lupta acum sa ii invete pe cei tineri sa indrageasca si sa pastreze traditiile neamului. Pe langa membrii familiei si alti copilasi vin sa invete arta picturii pe lemn. Dovada stau zecile de lucrari pe care micutii le realizeaza si cu care mai apoi pot sa plece acasa. Prin ceea ce face, doamna Iulia Sava, mester popular de cand se stie, cu traditie de mai multe gereratii ne-a invatat chiar de ziua Sfintei Marii Mari ca tot ceea ce nu este dumnezeiesc poate fi uitat insa adevaratul sentiment crestin dainuieste in noi si se transmite din generatie in generatie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Peste 2 milioane de romani sarbatoriti de Sfanta Maria

Mii de romani au mers miercuri la Biserica pentru a lua parte la sfujba dedicata Adormirii Maicii Domnului. Data de 15 august este insa si un prilej de petrecere. Peste 2 milioane de oameni isi serbeaza in aceasta zi onomastica. Sute de oameni au venit sa ia parte la slujbele […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro