Gura Raului, raiul Sibiului

0
1648

Marginimea Sibiului este vestita in toata lumea pentru frumusetile ei traditionale. Dupa Rasinari, cea de-a doua cea mai cunoscuta localitate este Gura Raului. Inconjurata de dealuri inverzite, cu oameni care inca mai poarta la zile mari cu mandrie si patriotism costumul popular, localitatea pare sa fie o frantura din viata romanului de odinioara.

gura raului

Se spune ca una dintre cele mai frumoase localitati din judetul Sibiu este Gura Raului. Mai mult sau mai putin credinciosi in spusele vizitatorilor de dinaintea noastra am urcat in masina si am plecat locul cu pricina. Am folosit ruta Cristian-Gura Raului. Am ajuns in localitate in aproximativ 20 de minute, intr-o zi de sarbatoare. Am descoperit o localitate frumoasa, cu case destul de maricele, aranjata si…mai curata decat un oras. Fiecare sant cu iarba taiata, fiecare ulicioara asfaltata… Furati de contrastul dintre culorile caselor si dealurile verzi din spate am ajuns si in…buricul targului. O biserica veche si niste icoane de o frumusete rapitoare. In biserica, un preot tanar si oameni imbracati in port traditional. Fiecare turist care are ocazia de a prinde aceasta comunitate in zi mare poate trai pe propria piele reintoarcerea in timp cu cel putin 200 de ani. Si nu intamplator am spus 200 de ani. Ba din contra. Biserica in care am intrat are povestea ei.
Piatra de temelie pentru aceast lacas de cult ar fi trebuit pusa inca din anul 1847 insa a durat 40 de ani pana cand la indemnul mitropolitului Saguna s-a inceput zidirea. 2 ani a durat pana cand biserica a capatat forma pe care o are si astazi. Printre elementele de unicitate se numara si vitraliile simple care s-au pastrat pana astazi. Planul dupa care s-au orientat constructorii in ceea ce priveste arhitectura a fost cel original folosit pentru constructia bisericii din Rasnov. La finalul slujbei toata suflarea comunei se aduna in centru pentru a mai sta la o poveste. Iar de la discutiile satului nu poate lipsi din cel mai de vaza om: primarul! Am profitat si noi de intalnire si am cerut informatii cu privire la ce mai e de vizitat. Tot de la dansul am aflat si de existenta bisericii mici. Desi nu este atestata documentar, exista informatii ca biserica Sfanta Cuvioasa Paraschiva ar data tocmai din anul 1202 si ar fi unul dintre cele mai vechi monumente existene in Marginimea Sibiului. Lacasul de cult este formata din compartimente construite csub forma de bolti si imbracate cu pictruri murale. Am lasat in urma bisericuta si am plecat la plimbare prin sat. Ne fura peisajul inca nedistrus de mana omului, un rau cu specific montan pe marginile caruia oamenii si-au construit adevarate colturi de rai si ne trezim la iesirea din sat. La capatul a inca 3 kilometri de mers pe jos aveam sa intalnim calebrul baraj de la Gura Raului asa ca provocarea nu ni s-a parut imposibil de dus pana la capat. Vorbim despre un baraj artificial creat cu scopul principal de a alimenta cu apa municipiul Sibiu si localitatea gazda. Are o inaltime de peste 73 de metri, se intinde pe 65 de hectare si tine 15,5 milioane de metri cubi de apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.