Fumatorii nu pot avea copii!!!

Hila Ovidiu

Fumatul dauneaza grav sanatatii!!! De cate ori auzim acest slogan ne gandim la afectiunile pulmonare pe care acesta le produce. Putini stiu insa ca fumatul afecteaza la fel de grav organele de reproducere. Asa ca la cati fumatori avem in tara nu e de mirare ca numarul populatiei este in continua scadere.

Fumatul ucide, provoaca afectiuni pulmonare si afectiuni cardiace. Asta o stim cu totii. O spun adesea medicii, o spun reclamele antifumat, o spun studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si multe alte institutii de profil. Ceea ce stie insa putina lume este faptul ca tutunul afecteaza grav si functiile de reproducere. Iar daca pana acum cei care stiau asta aveau impresia ca barbatii sunt cei mai afectati de efectele nocive ale fumatului, ultimele studii arata ca de fapt femeile care fumeaza sunt mult mai afectate. Rezultatele studiilor in acest sens sunt cutremuratoare. Astfel una din 5 femei care fumeaza intre 5 si 9 tigari zilnic naste inainte de termen. Cele care depasesc o jumatate de pachet pe zi risca sa nu poata avea copii. Fumatoarele care nu au putut ramane insarcinate pe cale naturala si apeleaza la fertilizarea in vitro au sanse de reusita de doar 15 la suta. In cele din urma chiar daca o fumatoae a reusit sa ramana insarcinata, ba chiar si sa duca sarcina la bun sfarsit si sa nasca la termen pericolul nu este inca trecut. Unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil survine la bebelusi ai caror mame au fumat in timpul sarcinii. In incercarea de a scadea numarul fumatorilor Ministerul Sanatatii a lansat programul national ”Stop Fumat” . Programul se desfasoara deja de cinci ani la nivel de tara iar asistenta si consiliere ofera in 20 de orase printre care si Sibiul peste 60 de medici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primavara se numara mopedistii accidentati...

Desi am scapat de zapada si polei, politisti rutieri ne recomanda sa fim la fel de vigilenti ca pe timp de iarna. Odata cu incalzirea vremii in trafic au reaparut biciclistii, mopedistii si motociclistii, categorii expuse la producerea de accidente. Incalzirea vremii inseamna reaparitia unor categorii de participanti la trafic […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro