ESTE CONFIRMAT: Economia Romaniei a crescut cu 5,7% in primul trimestru

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca economia Romaniei a crescut cu 5,7% in primul trimestru. Sectorul IT, serviciile, comertul si industria au sustinut cresterea PIB, insa constructiile si sistemul financiar au scazut.

INS a confirmat astfel estimarile publicate la jumatatea lunii mai privind cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an si a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei.

In 16 mai, primele estimari publicate de catre INS indicau ca produsul intern brut, principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii, a urcat in primul trimestru cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2016, pe serie bruta, si cu 1,7% fata de trimestrul anterior.

Datele arata o accelerare a cresterii economice fata de ultimul trimestru din 2016, cand PIB-ul Romaniei a crescut cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, pe serie bruta, si cu 1,5% fata de trimestrul precedent.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 5,6% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada din 2016, dupa un avans de 5% in trimestrul IV din 2016, de 4,5% in trimestrul III si de 5,7% in al doilea trimestru al anului trecut.

Analistii se asteaptau la o mentinere a unei rate inalte de crestere economica in primul trimestru, dar primele date publicate de INS au depasit semnificativ estimarile.

Cum au evoluat sectoarele de activitate

INS a publicat miercuri si detalii privind evolutia sectoarelor economice, care arata ca, in primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,3% fata de primul trimestru din 2016, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport – categorie care cuprinde cele mai multe servicii – au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comertului a crescut in primul trimestru cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce industria – sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB – a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arata ca, in primul trimestru, doua sectoare au fost pe minus: constructiile au inregistrat un declin de 0,6% fata de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include in special bancile, asigurarire si pensiile private) a scazut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de crestere fata de trimestrul I din 2016 au fost inregistrate in agricultura (+0,9%), tranzactii imobiliare (+2,7%) si administratie publica (+2,9%).

Pe seria bruta, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), in timp ce, pe seria ajustata, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost sustinuta in primul trimestru in principal de consum, asa cum estimau toti analistii.

„Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la cresterea PIB; variatiei stocurilor, cu o contributie de +1,1%, consecinta a cresterii importante a stocurilor din economie”, arata comunicatul INS.

Citeste si: Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni.

In schimb, formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a scazut in primul trimestru cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In primul trimestru, agricultura a continuat sa aiba o pondere redusa la formarea PIB-ului Romaniei, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, constructiile – cu 3,3%, comertul – cu 19,5%, sectorul de informatica si comunicatii – cu 6,2%, trazactiile imobiliare – cu 9,1%, iar administratia publica si apararea – cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare.

In 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, cel mai inalt ritm de dupa 2008. In 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%.

Pentru intregul an 2017, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%.

Economia a primit mai multi stimuli salariali si fiscali din partea guvernului in ultimii doi ani. Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza analistii.

Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste doua ori mai mare fata de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale, care a continuat in primele luni din acest an.

No Comment

Leave a Reply

*

*