Debite istorice pe râurile Olteț și Olănești, care se pot repeta odată la 200 de ani

0
995

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis COD ROȘU de inundații pe mai multe râuri din județele Gorj, Argeș și Vâlcea, unde se înregistrează cote istorice care se pot repeta odată la 200 de ani.

În perioada 28-29 iulie 2014, au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de peste 100-180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman.

În urma precipitaţiilor înregistrate, Administraţia Naţională “Apele Române” prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis astăzi COD ROŞU de fenomene hidrologice immediate, cu privire la riscul iminent de producer de scurgeri importante de pe versanţi, torenţi,  pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE PERICOL pe răul Gilort în amontedestatia hidrometrică Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe răul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Oltetului şi pe afluentul sau Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

Debitele înregistrate la staţia Nistoreşti, de pe răul Oltet şi staţia Râmnicu-Vâlcea de pe răul Olăneşti sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani.

În judeţul Vâlcea, pe răul Lotru, echipele Apelor Române iau măsuri de atenuare şi tranzitare a viiturilor prin acumulările Vidra, Mălâia şi  Brădişor. La staţia Mălâia, a fost depăşită Cota de Pericol (echivalent cu COD ROŞU) cu 13 cm, iar la staţia Valea lui Stan, cu 45 de cm.

Datorită precipitaţiilor cumulate înregistrate în zona, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia râului Lotru, în aval de acumularea Brădişor, localitatea Săliştea.

Pentru limitarea efectelor produse, echipele Apelor Române prin Sistemul de Gospodărirea Apelor Vâlcea au intervenit cu o formaţie de intervenţie şi cu utilaje (un buldozer, un excavator şi două camioane), astfel că, prin lucrările de intervenţie efectuate, s-a reuşit asigurarea secţiunii de scurgere a apelor.

În urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, alunecarea de teren s-a reactivat şi albia a fost blocată din nou.

În prezent, a fost inundat DN 7A în zona localităţii Săliştea, pe sectorul alunecării de teren acesta funcţionând că un deversor de ape mari.La această ora, se înregistrează o uşoară tendinţa de scădere.

În continuare, pe raza localităţilor aflate în aval de acumularea Brădişor (Săliştea, Pascoaia, Valea lui Stan şi Brezoi), se impune o atenţie deosebită, iar populaţia trebuie să asculte cu stricteţe de recomandările autorităţilor locale, precum  şi de dispoziţiile reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În zona Novaci pe sector aval până la Bengeşti judeţul Gorj, se înregistrează tendinţa de scădere. Au fost afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Române intervin cu formaţia Novaci aparţinând Sistemului de Gospodărirea Apelor Gorj– 10 persoane, cu buldoexcavator un excavator şi trei camioane care acţionează pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, stoparea eroziunilor şi menţinerea lucrărilor în stare de funcţionare.

În cursul nopţii de 28 iulie spre 29 iulie şi în cursul zilei de azi, s-a intervenit în comunele Pieleşti, Mischii, Dragotesti şi Teslui, echipele de intervenţie ale Apelor Române au acţionat cu utilajele din dotare (1000 saci de nisip, 2 multifuncţionale, 2 buldozere, 2 excavatoare şi 6 basculante) şi cu personal (50 muncitori). În aval de Robanesti, pe Teslui au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitată astfel inundarea gospodăriilor.

Pe râul Jiu, care atinge cu debit de cca 950-1000 mc/s, se tranzitează viitură formată pe sectorul Răcari –Podari. Pe acest sector, nu se estimează că se vor produce pagube, pentru că lucrările de apărare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, în judeţul Argeş, au fost atenuate viiturile de pe răul Argeş şi răul Doamnei prin acumulările Vâlcele, Budeasa şi Goleşti, s-au atenuat cca 12 mil. mc, debitul evacuat aval de Goleşti fiind de cca 150-200 mc/s. Echipele Apelor Române, prin subunităţile lor, intervin în zona localităţii Başcov şi acordă sprijin populaţiei, atât pentru evacuare, cât şi pentru îndepărtarea efectelor produse de inundaţii, cu motopompe şi personal de intervenţie.

Având în vedere precipitaţiile înregistrate în ultimele ore (83 l/mp în 3 ore) la staţia Siliştea Gumeşti, pentru orele următoare, pe pârâul Câinelui, se vor înregistra nivele peste cota de inundaţie, fiind posibile inundaţii cu efect local în zona localităţilor Siliştea Gumeşti, Ciolanestii din Deal, Necsesti şi Vârtoapele. Este posibil că lucrările de apărare aflate în execuţie să fie afectate (în zonele Baldovinesti şi Vârtoapele).

La această ora (19:00), a fost semnalată depăşirea capacităţii proiectate a digurilor pe răul Vedita din zona localităţii Colonesti, judeţul Olt, apă trecând peste ele cu o lama deversanta de cca 10cm pe o lungime de cca 1,5 km pe ambele maluri. Deasemenea apă trece peste podul DN Piteşti Craiova. Sunt potenţial afectate localităţile Colonesti, Barasti şi Batareni.

La această ora, sunt înregistrate depăşiri ale COTELOR DE PERICOL, la nouă staţii hidrometrice, din trei judeţe (Vâlcea, Gorj şi Vrancea):

–       pe răul Lotru la două staţii hidrometrice- Valea lui Stan şi Mălâia;

–       pe Voinesita, la staţia Pichet;

–       pe Oltet, la două staţii Nistoreşti şi Otetelis;

–       pe Latorita, la staţia Gură Latoritiei;

–       pe Olăneşti, la staţia Râmnicu-Vâlcea;

–       pe Bistriţa, la staţia Băbeni;

–       pe răul Cerna, la staţia hidrometrică Cerna.

 

www.exclusivnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.