De Ziua Mondială a BPOC, peste 300 de sibieni și-au testat sănătatea plămânilor

0
234

Medicii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au efectuat astăzi spirometrii gratuite pentru cei care au dorit să vadă cât de sănătoși sunt plămânii lor. Astfel, peste 300 de persoane au avut posibilitatea să își testeze gradul de sănătate pulmonară, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva BPOC, o boală cauzată îndeosebi de fumat.

Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici să vină la controale periodice, pentru că așa facem prevenție. Pentru orice țară din lume este mai important să prevină bolile pulmonare decât să le trateze.  Prin urmare, pentru populație este bine să știe încă de la vârsta copilăriei că nu este bine să se fumeze – este nevoie în acest sens de cât mai multe campanii anti-fumat – pentru că numai așa reușim să ne menținem în bune condiții funcția pulmonară. Nu vă pot spune cât de important este să se facă exerciții de respirație – în general respirăm superficial, cu vârfurile plămânilor, în momentul în care învățăm să respirăm adânc, plămânii noștri se umplu mai mult cu aer curat – oxigenarea este mai bună și atunci vom fi mai sănătoși și mai puternici”, spune dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog Spitalul de Pneumologie Sibiu. 

Acțiuneaa avutlocmiercuri, 20 noiembrie, în Shopping City Sibiu, întreorele 10.00 – 14.00, spirometriilegratuitefiindefectuate demediciipneumologiLaviniaDanciuși Iulia Simina, împreună cu asistentelemedicale Claudia Dancuși Roxana Mihu, din cadrulSpitalului de Pneumoftiziologie.

„Pentrunoireprezintă o prioritateșiprevenția, componenta de informare a populației, nu doartratareabolnavilorșiîncercămînpermanențăsăoferimserviciicâtmai utile pentrusibieni. Sperămcaacestespirometriigratuitesăajute un numărcâtmai mare de persoanesăîșidescoperereboalașisăinițiezetratamentînacestsens.În plus, începând din acest an, am înființatîncadrulspitaluluiși un Compartiment de recuperarerespiratorie, care are rolulsăameliorezeinclusivsimptomele generate de BPOC șisăajute la creștereacalitățiivieții”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, încadruluneiconferințe de presăorganizatămarți, 19 noiembrie.

Încadrulcampaniei de spirometriigratuite, aproape 50% dintrepersoaneletestate care au fostdescoperite cu probleme ale plămânilorșiau fostîndrumatecătreinvestigațiisuplimentare.


Bronhopneumopatiacronicăobstructivă (BPOC) este o boalăinflamatoriecronică, determinândlimitareaprogresivă a fluxului de aerîncăilerespiratorii. Întimp, BPOC se agraveazășipoate duce la insuficiențărespiratorie, afectarecardiacășideces. BPOC estedeterminatăîn principal de fumat, risculfiindînrelațieatât cu cantitatea de tutunfumatăpezi, câtși cu numărul de ani de fumat.
„Simptomatologia BPOC înfazastabilăestereprezentată de dispneeprogresivă (lipsă de aer), tuse cu eliminarea de spută, respirațieșuierătoare, dureritoracicevagi. Majoritateapacienților nu conștientizeazăexistențaacestorsimptome, astfelcăprezentarea la medic se face de celemaimulteoritardiv, întârziindu-se instituireaunormăsuriterapeuticeadecvate”, a declarat dr. IoanDrăghilă, medic primarpneumolog, director medical încadrulSpitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Ceamaiutilăinvestigațiepentrudiagnosticarea BPOC, permițândșiapreciereaseveritățiiafectăriipulmonareestespirometria. Mediculmaipoaterecomandașiefectuareauneiradiografiitoracice, analize de laboratorși, încazuriselectate, de CT toracică (dacăexistăsuspiciune de asociere a unui cancer pulmonar).
Înevoluția BPOC pot apăreacomplicații: insuficiențărespiratorie (care înstadiileterminaledevineoxigenodependență), cord pulmonarcronicsau cancer pulmonar, mai ales dacă se menținestatutul de fumător.
„Renunțarea la fumatesteprincipalul factorcare poateîncetinievoluțiabolii. Vaccinareaantigripalășialtemodalități de imunostimulare pot preveni o parte din exacerbări. Tratamentulmedicamentos modern, constândînbronhodilatatoare, corticosteroizisauexpectorante, adaptat la gradul de severitate a bolii, amelioreazăsimptomatologia (în special dispneea), îmbunătățeștetoleranța la efortșicreștecalitateaviețiibolnavilor, menținândintegrarealor socio-profesionalăpe o perioadălungă de timp”, spune dr. Iulia  Simina.
BPOC reprezintă o problemă de sănătatepublică la nivelmondial, sute de milioanede oamenifiindafectați de aceastăboală.
ÎnRomânia se aflăaproximativ 1 milion de bolnavidiagnosticaţi cu BPOC, conform SocietăţiiRomâne de Pneumologie, prezentândîntr-un an celpuţin 2 exacerbări ale bolii, cenecesităspitalizare.ÎncadrulSpitalului de Pneumoftiziologie Sibiu suntinternațianualaproximativ 400 de pacienți cu exacerbări ale BPOC, iarnumărulpersoanelorconsultateînambulatoriul de specialitate al spitalului din cauzaacesteibolieste de aproximativ 6.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.