De duminica, magazinele vor fi obligate sa doneze sau sa dea aproape gratis mancarea

Incepand de duminica intra in vigoare legea anti-risipa, care obliga magazinele sa vanda mai ieftin sau sa doneze produsele aproape de expirare.

Practic, comerciantii si producatorii care nu reusesc sa vanda produsele inainte cu trei zile de termenul de expirare trebuie sa le doneze asociatiilor umanitare sau primariilor, pentru sprijinirea familiilor sarace sau sa le vanda intreprinderilor sociale la putin peste 3% din valoarea lor, noteaza Profit.ro.

Astfel, produsele care se apropie de termenul de expirare, dar care mai pot fi consumate, nu vor mai fi distruse.

Daca produsele nu sunt bune pentru consum, vor fi date catre asociatii care adapostesc animale, daca nu le afecteaza sanatatea.

Cu cat pot fi vandute produsele

Potrivit Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, produsele pot fi vandute „contra unei sume maxime de 3% + TVA din pretul de achizitie, in cazul comerciantilor, si de 3% + TVA din pretul de productie, in cazul producatorilor si procesatorilor”.

Legea mai prevede ca asociatiile si fundatiile pot comercializa alimentele cu maximum 25% + TVA din pretul de achizitie, in cazul preluarii de la comercianti, respectiv cu maximum 25% + TVA din pretul de productie, in cazul preluarii de la producatori sau procesatori.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS