De ce nu avem mai multi roboti in fabricile din Romania? Pentru ca e mult mai ieftin sa angajezi oameni

In Romania, Revolutia 4.0 se amana pe termen deocamdata nedeterminat. Cu o densitate de doar 11 roboti la 10.000 de angajati din industria prelucratoare, comparativ cu media regionala de 60, tara noastra intarzie nepermis de mult startul.

Suntem mult in urma nu doar a tarilor occidentale din Uniune, ci chiar si a celor din fostul bloc comunist:

Slovenia – 110 roboti la 10.000 angajati din acest sector
Cehia – 93
Ungaria – 57
Polonia – 28

In Uniune, doar Croatia (5 roboti/10.000 salariati) si Estonia (8) au o situatie mai rea decat Romania.

Investitiile straine au adus in statele care au aderat dupa 2004 tehnologie noua, de ultima generatie, ceea ce le-a propulsat pe unele dintre ele chiar inaintea catorva dintre cele mai puternice tari din UE, pe anumite sectoare.

Asa s-a ajuns ca Slovacia si Cehia sa depaseasca Marea Britanie, de exemplu, la indicatorul densitatea robotilor, atat la total industrie prelucratoare, cat si in industria auto, potrivit celor mai recente date publicate de International Robotics Federation (IRF).

Acest lucru nu s-a intamplat insa si in Romania, unde forta de munca este inca prea ieftina pentru a se ajunge la punctul de inflexiune cand robotii vor deveni mai rentabili, in pofida deficitului grav de forta de lucru calificata de pe piata muncii.

In industria prelucratoare, densitatea medie la nivel mondial este de 69 de roboti la 10.000 de angajati in domeniu si implicati in procesul de productie, in anul 2015. Europa are cea mai mare medie in acest domeniu – 92 de unitati, comparativ cu 86 pe cele doua Americi si 57 in Asia.

Din cele 22 de tari cu o densitate peste aceasta medie, 14 se afla in UE. Printre acestea 14 se numara Slovenia (cu 103 roboti la 10.000 de angajati), Cehia (93) si Slovacia (cu 79 de roboti).

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS