Cutremur resimtit si la Sibiu

Hila Ovidiu

Cutremur de peste 4 grade pe Richter la cateva zeci de kilometri de Sibiu. Seismul s-a simtit in municipiul resedinta de judet dar si la Cisnadie. Pompierii le explica tuturor sibienilor ce trebuie facut in caz de cutremur. Cutremurul s-a produs marti seara cu cateva minute inainte de ora 21 si a avut epicentrul in judetul Valcea. Magnitudinea a fost de 4,2 pe scara Richter. Reprezentantii Institutului National de Fizica Pamantului spun ca acesta s-a produs la o adancime de 2 kilometri in zona seismica Fagaras-Campulung si ca s-a simtit in Cisnadie, Sibiu, Ramnicu Valcea, Victoria si Curtea de Arges. Acesta nu este primul cutremur inregistrat in tara noastra in luna decembrie. Este insa primul dupa multa vreme in aceasta zona seismica. In acest an cel mai puternic cutremur a fost de 4,9 grade pe scara Richter si s-a produs in luna martie in Buzau. Pentru ca s-a simtit in mare parte a judetului nostru reprezentantii ISU le reamintesc tuturor sibienilor ce trebuie facut in caz de cutremur pentru a reduce la minimum pierderile de vieti omenesti dar si pagubele materiale.Reprezentantii ISU spun ca in caz de cutremur cladirile in care va aflati trebuie parasite cu calm si numai dupa ce miscarea pamantului a incetat. Pe cat posibil iesirea din cladire trebuie facuta cu un echipament de protectie. O casca de exemplu va va feri de rani grave in situatia in care cade tencuiala sau mai rau, se desprind caramizi. In lipsa unei casti de protectie este bine sa va acoperiti capul cu un ghiozdan, o geanta sau chiar o carte groasa. Daca usile sunt blocate, acestea trebuie deblocate cu grija si calm. Daca nu le puteti debloca spargeti geamul, curatati rama de cioburi si abia apoi iesiti prin golul creat. In situatia in care sunt persoane ranite ajutati-le sa se elibereze de sub daramaturi si daca puteti acordati primul ajutor. Daca aveti un telefon functional sunati la 112. Inainte de a parasi locuinta in urma unui seism opriti apa, curentul si gazul.
In situatia in care ati ramas blocati sub daramaturi incercati sa strigati si sa loviti usor cu un obiect tare conducte invecinate sau chiar in peretii incintei pana cand cineva va aude si va poate oferi ajutor sau poate alerta autoritatile specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Programe speciale de Revelion la Eveniment TV si Eveniment FM!

Revelionul tine 3 zile si 3 nopti la Eveniment TV si Eveniment FM. Din 31 Decembrie 2015 si pana pe 3 Ianuarie 2016, la Eveniment TV am pregatit pentru dumneavoastra spectacole de exceptie, glume bune, intalniri cu interpreti consacrati, stiri proaspete, filme tari si editii speciale Raluca si Razvan. La […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro