Copii romani sunt pe primul loc in Europa in privinta malformatiilor cardiace.

admin

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, mai bine de 15.000 de copii si adolescenti sufera de malformatii cardiace, anual nascandu-se peste 1.200 de copii cu astfel de probleme.

In fiecare an, in Romania, se nasc in jur de 1.200 de copii cu malformatii cardiace congenitale. Estimarile actuale arata ca in jur de 15.000 de persoane sub 18 ani din Romania sufera de malformatii cardiace congenitale, unele dintre acestea inca nu au fost diagnosticate, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Incepand cu 1 iunie, de Ziua Copilului, timp de 30 de zile, o clinica privata efectueaza gratuit electrocardiograme pentru copiii care au sub 12 ani. Actiunea face parte din campania „EKG-uri si fursecuri”.

„Ceea ce inca nu se stie este faptul ca bolile congenitale cardiace pot fi depistate prin investigatii simple, neinvazive si nedureroase, precum electrocardiograma si ecografia cardiaca. In acest moment, inca mai depistam malformatii congenitale cardiace la pacienti adulti. Diagnosticam, pentru prima data, la pacienti de 50 de ani, o boala cu care s-au nascut si nu au stiut de ea pana la aceasta varsta.

Ne dorim ca Romania sa ajunga la o maturitate medicala astfel incat malformatiile congenitale cardiace sa fie depistate la nastere si tratate pana cand nu produc urmari ireversibile”, a explicat Iulian Plescan, directorul operational al clinicii.

La nivel international, incidenta malformatiilor cardiace congenitale este de noua cazuri la mie. Cele mai frecvent intalnite sunt defectul septal atrial – comunicarea anormala intre atriul stang si atriul drept, persistenta de canal arterial – intre artera pulmonara si aorta si defectul septal ventricular – intre ventriculul stang si cel drept. Conform INS, in Romania, sapte din 10 malformatii pot fi tratate prin interventii minim-invazive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Clima pana in 2100 se va schimba consistent. In orase ar putea creste cu 8 grade

Temperatura dintr-un sfert dintre orasele cele mai populate ale lumii poate creste cu 7 grade pana in 2100, avertizeaza oamenii de stiinta. In unele dintre aceste orase temperaturile pot urca si cu 8 grade Celsius, arata un studiu dat publicitatii luni. 5 dintre aceste grade Celsius ar fi generate de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro