Cofondatorul Twitter vrea sa creeze o forta a binelui in mediul online: Internetul este stricat!

admin

Mediul online are numeroase probleme de continut care trebuie remediate, afirma Evan Williams, cofondatorul platformelor Twitter si Medium, notand ca site-urile de socializare incurajeaza comportamente deviante, antisociale si exprimand regret ca Internetul a contribuit la victoria lui Donald Trump.

Evan Williams este cel care a deschis cutia Pandorei. Pana sa apara el, oamenii aveau putine locuri in care sa isi manifeste emotiile debordante si opiniile extravagante, cu exceptia posibilitatii trimiterii de scrisori la publicatii si discutiilor cu vecinii.

Evan Williams – cofondatorul platformelor de comunicatii Twitter, Blogger si Medium – a adus eliberarea, oferind oamenilor instrumente pentru a se adresa lumii. In istoria tehnologiilor de comunicatii, este o evolutie asemanatoare cu „Revolutia Gutenberg”, scrie cotidianul The New York Times, intr-un articol intitulat ” Internetul este stricat: @ev incearca sa il remedieze”.
„Cred ca Internetul este stricat”, afirma Evan Williams. Programatorul si antreprenorul american in domeniul IT a ajuns de cativa ani la aceasta concluzie, dar acum crede ca situatia s-a inrautatit. „Este din ce in ce mai clar pentru multi oameni ca Internetul are probleme”, atrage atentia Williams.

Oamenii folosesc Facebook pentru a arata sinucideri, agresiuni si crime, in timp real, noteaza cotidianul The New York Times. Twitter a devenit o retea de difuzare a comentariilor cinice, hartuitoare, abuzive, iar acest lucru nu poate fi oprit.

Stirile false, create pentru promovarea ideologiilor sau pentru profit, au devenit din ce in ce mai frecvente. Patru din zece adulti care utilizeaza Internetul au declarat, conform unui sondaj al Institutului Pew, ca au fost hartuiti online. Iar aceste lucruri s-au intamplat inaintea tensionatei campanii electorale prezidentiale din SUA de anul trecut.

„Am crezut ca, daca oamenii se vor putea exprima liber si vor face schimb de informatii si idei, lumea va fi automat un loc mai bun. M-am inselat”, constata Evan Williams.

Ce solutii exista

Omul de afaceri din Silicon Valley, membru in Consiliul de Administratie al Twitter si principalul actionar individual in grupul care detine platforma de microblogging, a identificat o serie de probleme de continut. El propune solutii pentru Google, Facebook si chiar Twitter.

„Problema cu Internetul este ca incurajeaza extremele. Spre exemplu, mergi pe sosea si vezi un accident. Evident ca te uiti. Toata lumea se uita. Internetul interpreteaza acest comportament ca insemnand ca toata lumea vrea accidente rutiere, astfel ca incearca sa furnizeze cat mai multe imagini cu ele”, explica Evan Williams.

Obiectivul lui este sa opreasca acest tip de atitudine. „Daca observ ca de fiecare data cand circul pe un drum sunt din ce in ce mai multe accidente, voi merge pe alt drum. S-a creat o arhitectura pentru crearea si distribuirea unui anumit tip de continut, Internetul fiind folosit ca sursa de profit material”, atrage atentia Evan Williams.

In ultimii cinci ani, omul de afaceri american a dezvoltat si a incercat sa perfectioneze o platforma de comunicare denumita Medium. Ambitia sa este a configura un nou model media intr-o lume care lupta impotriva continutului fals sau fara valoare. Platforma Medium ar trebui sa aiba un continut in spirit social si pentru stimularea cooperarii, ar urma sa fie o forta a binelui in mediul online, explica NYT.

„Un spatiu frumos pentru scris si lectura. Cuvintele au rol central”, subliniaza Williams.

In urma cu cativa ani, Twitter era perceput in general ca instrument pentru eliberare, pentru lupta impotriva regimurilor totalitare, facilitand, conform unor experti, revoltele „Primaverii Arabe” in nordul Africii si in Orientul Mijlociu. Ulterior, au aparut problemele, mesajele abuzive luand amploare pe platforma de microblogging.

Cotidianul The New York Times aminteste ca Donald Trump este convins ca Twitter a facilitat victoria sa in cursa prezidentiala. Intrebat ce parere are despre acest lucru, Evan Williams a precizat: „Rolul Twitter in acest sens este un lucru foarte rau. Daca este adevarat ca el nu ar fi devenit presedinte daca nu exista Twitter, atunci da, imi pare rau”. Casa Alba nu a reactionat la comentariile cofondatorului Twitter.

Recent, compania Facebook a anuntat angajarea a mii de persoane care sa monitorizeze continutul difuzat in direct, Google va utiliza experti pentru filtrarea rezultatelor de calitate inferioara, iar Twitter a semnalat reducerea numarului de comentarii abuzive.

In acest context, Evan Williams este convins ca problemele de continut online pot fi remediate. „Eu cred ca putem gasi solutii la aceste lucruri. Treaba abia a inceput. O perioada de 20 de ani nu este una indelungata pentru a schimba modul in care societatea functioneaza”, subliniaza el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La Muzeul National Brukenthal au poposit in noaptea trecuta peste 36.000 de vizitatori

În cadrul proiectului Noaptea Muzeelor 2017, Muzeul Naţional Brukenthal a fost vizitat de 18.900 persoane. Vizitatorii au putut, în acest an, când Muzeul Naţional Brukenthal sărbătoreşte Bicentenarul, să vadă noile expoziţii deschise la etajul I al Palatului din Piaţa Mare. Doar cu ocazia Nopţii Muzeelor, traseul de vizitare a cuprins, […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro