Cine a fost Helmut Kohl

Helmut Kohl, cancelarul cu cel mai lung mandat din istoria Germaniei postbelice, a incetat din viata.

Helmut Kohl a fost cancelarul reunificarii Germaniei si a Europei unite. A fost vreme de 16 ani cancelar federal si si-a condus partidul, Uniunea Crestin Democrata, timp de un sfert de secol.

Aceste performante denota o capacitate de rezistenta iesita din comun, o vointa de fier si o mare sete de putere. Toate acestea insotite, bineinteles, de noroc la urne. Helmut Kohl a fost reales de patru ori in fruntea Guvernului, ceea ce constituie in sine o performanta politica neegalata pana acum.In calitate de sef, aparent pe vecie, al Uniunii Crestin Democrate, Kohl a avut un fler legendar. Nimic nu-i scapa din bucataria interna a partidului. Dar a avut si mare noroc. De pilda, in 1989, cand s-a vazut nevoit sa lupte pentru supravietuirea sa politica in cadrul unui congres al formatiunii, desfasurat la Bremen, i-a venit in ajutor destramarea Cortinei de Fier.

Kohl s-a folosit din plin de sansa caderii dictaturilor comuniste. A folosit acest eveniment istoric atat pentru sine, ca politician, cat si pentru Germania. A scris istorie. In a doua jumatate a anului de gratie 1989, Helmut Kohl a devenit un barbat de stat.

Fara nicio indoiala, Helmut Kohl este cancelarul unificarii Germaniei. El a fost politicianul care s-a impus in fata ezitarilor, temerilor si impotrivirilor din tara si strainatate.

Incepand din noiembrie 1989, telul sau precis a fost unificarea tarii, un tel pe care l-a si atins pe 3 octombrie 1990. Kohl a demonstrat instinct politic si istoric atunci cand totul depindea de asta. Din acest motiv, pentru unii, el ramane un fel de Bismarck al secolului XX.

Dar Helmut Kohl nu a fost doar un patriot german, care s-a folosit de sansa transformarilor istorice survenite in estul Europei. El a fost si un european convins. Vreme de 16 ani, cat a stat in fruntea cabinetului de la Bonn, el a fost permanent preocupat de ideea unitatii continentului, pe care a promovat-o in nenumarate reuniuni la varf.

A fost un sustinator ardent al vechii Comunitati Europene, al Uniunii Europene de mai tarziu, care s-a extins ulterior si in Europa Centrala si de Est.

Concomitent, Helmut Kohl a fost cofondatorul monedei europene comune. Gandind in categorii istorice, el a inteles ca numai o moneda comuna si renuntarea la puternica marca germana ar putea ajuta la depasirea unor posibile resentimente in Franta, Marea Britanie si alte tari europene. A fost o decizie corecta, care a facut ca procesul unificarii Europei sa fie unul ireversibil.

Helmut Kohl a fost un barbat de stat. A fost incarnarea, in egala masura, a unitatii Germaniei si a unitatii Europei.

Un om care a fost capabil sa-si impuna optiunile pe care le-a considerat corecte. De aceea, el a fost, in ciuda tuturor criticilor interne, un politician de mare rang, care s-a bucurat de mare apreciere in intreaga lume.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS