CERCETAȚI PENTRU INFRACȚIUNI INFORMATICE

stiri redactie

La data de 15 mai 2020, polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalitații Organizate împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat trei percheziții domiciliare, la adresele unor persoane bănuite de atacuri informatice de tip „defacement” împotriva unor site-uri web aparţinând mai multor instituţii publice şi private din România.

O percheziție a fost efectuată în  Republica Moldova, cu sprijinul autorităților locale.

Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie – martie 2020, mai multe persoane ce fac parte dintr-un grup cunoscut în mediul online ar fi realizat atacuri informatice de tip „defacement” împotriva unor site-uri web aparţinând mai multor instituţii publice şi private din România.

Practic, atacul de tip defacement este un atac asupra unui web-site care constă în înlocuirea neautorizată a interfeţei paginii web prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate cibernetică. Elementele grafice introduse pot conţine mesaje prin care se motivează atacul, autorul sau gruparea care a efectuat atacul, alte date compromise (precum conturi de utilizator şi parole) sau eventuale link-uri către alte site-uri.

În urma unui atac de tip defacement, forma legitimă a site-ului web este inaccesibilă, fiind necesară restaurarea lui, precum şi verificarea breşelor de securitate care au permis atacul.

Aceste tipuri de atacuri se încadrează în tipologia hacktivism, ce presupune folosirea unor atacuri cibernetice cu scopul de a transmite mesaje de protest, în contextul unui eveniment politic, social sau economic.

Persoanele bănuite vor fi aduse, în baza mandatelor de aducere, la sediul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală în vederea audierii și dispunerii măsurilor procesuale.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul specializat din partea Serviciului Român de Informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Situaţia Covid 19, în judeţul Sibiu

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost efectuate un număr de 3430 de teste.În ceea ce privește numărul de persoane confirmate în urma testării SARS CoV-2, în județul Sibiu sunt 442 de persoane confirmate pozitiv (dintre care 414 adulți și 28copii) și 1724 de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro