Cea mai veche locuire neolitica a fost descoperita la Sibiu

0
656

Masca si obiecte din Lut vechi de peste 8 mii de ani au fost descoperite in cadrul sapaturilor arheologice efectuate pe locul viitoarei autostrazi Sibiu Orastie. De fapt, specialistii spun ca acolo au dat peste cea mai veche asezare umana neatinsa de mana omului din neolitic si pana in octombrie 2011. vestigiile primului val de agricultori din Europa au fost descoperite pe tronsonul IV Sibiu-Saliste, la o adancime de 4 metri.

Descperirile arheologice descarcate de pe locatia viitoarei autostrazi Sibiu-Orastie sunt deosebit de importante atat pentru tara noastra cat si pentru intreaga Europa.  Tot aici a fost descoperit si primul orizont de neolitizare de pe intregul continent.  Vorbim despre piese ce dateaza de acum 8 mii de ani si care nu au mai fost atinse de nimeni de la momentul fauririi sau folosirii lor si pana in clipa descoperirii arteologice. Asezarea arheologica descoperita pe tronsonul IV zona Sibiu Saliste a scos la iveala o masca, aproximativ 60 de vase ritualice si 8 ramasite umane. Specialistii spun ca masca ofera intr-un fel informatii despre primul modelator de lut. Despre piesa se spune ca ar veni tocmai din Anatolia deoarece numai acolo se intalnesc asa-numitii ochi de cafea.

Arheologii au mai descoperit acolo pe langa un camp de gropi, un fel de cimitir si mai multe vase din lut, folosite probabil la diferite activitati ritualice. De asemenea din punct de vedere arheologic la Sibiu a fost descoperita cea mai mare colectie de vase din nisip ars din toata Europa. Pentru aceasta zona au pus umarul la munca 7 specialisti in arheologie si 60 de muncitori necalificati in domeniu. Acestia au avut de lucrat cu 3 excavatoare si 10 basculante. Obiectele prezentate miercuri sunt rodul a 5 luni de munca. Pentru a publica minunatiile descoperite Muzeul National Brukenthal si-a inregistrat propria editura la Biblioteca Nationala a Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.