Castan ornamental inflorit pentru a doua orara in acest an

Ne asteapta o toamna lunga si bogata! Sau cel putin asa spun traditiile romanesti atunci cand copacii infloresc de doua ori intr-un an. Un castan ornamental din zona centrala a orasului are la momentul de fata si fructele specifice dar si flori. Stiintific vorbind, specialistii in fenomene climatice spun insa ca incalzirea globala da peste cap mersul firesc al naturii.

Traditiile locale spun ca atunci cand un pom infloreste pentru a doua oara in acelasi an urmeaza o toamna bogata si placuta din punct de vedere termic. De obicei inflorirea se producea in lunile octombrie-noiembrie insa vremea din ultimele doua luni pare sa fi dat peste cap un pic mersul firesc al naturii. In zona centrala a orasului un castan ornamental este plin de flori. Si nu este nici macar jumatatea lunii august. Ba mai mult, pomul are si flori si fructe ajunse la maturitate in acelasi timp.

Stiintific vorbind insa, “minunea” nu este deloc imbucuratoare. Specialistii sunt de parere ca omenirea a pierdut lupta cu incalzirea globala si ca ne asteptam la adaugarea a inca un grad in urmatorii ani. Asta inseamna vreme severa cu treceri extreme de la canicula la precipitatii torentiale si furtuni ravasitoare. Iar efctele nefaste isi fac deja simtita prezenta. In tara noastra in primele doua luni de vara s-au inregistrat inundatii asa cum nu au mai fost de zeci de ani, in Grecia canicula si furtunile extrem de violente au facut ravagii in mai putin de o saptamana iar specialistii spun ca pericolul nu este nici pe departe trecut.  In lipsa stoparii fenomenului industrial efectul de sera va sufoca tot mai mult pamantul iar fenomenele meteo extreme vor fi tot mai prezente.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS