Casele de marcat, transformate în Bancomate. Românii vor putea scoate bani de pe card și de la magazine

Hila Ovidiu

În curând, românii care dețin carduri vor putea să scoată bani din bancă chiar și la magazinele care dețin un POS, la fel cum ar scoate bani din bancomat.

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților, magazinele din România vor fi obligate să devină “bancomate”. Adică cu alte cuvinte, românii pot să meargă la magazin pentru cumpărături și dacă au nevoie să scoată bani de pe card o pot face tot la magazin, prin intermediul POS-urilor.

Astfel că în loc să alerge după bancomate, românii pot să își retragă banii prin intermediul magazinelor care dețin sistem electronic de plată cu cardul.

Sistemul funcţionează deja în ţările europene şi are rolul de a-l scuti pe titularul unui card de alergătura după un ATM atunci când are nevoie de numerar.

Dacă legea va intra în vigoare, comercianţii care acceptă plata cu cardul vor fi obligaţi, la solicitarea cumpărătorului, să acorde şi sume de bani din casele de marcat.

Această lege ar avea un efect benefic mai ales în mediul rural unde băncile nu amplasează bancomate din cauza numărului mic de clienți.

Însă, în mediul rural sunt foarte multe magazine care au sisteme electronice de încasare cu cardul și astfel locuitorii de la sate își pot retrage banii din bancă prin intermediul magazinelor. În acest fel sunt scutiți de drumuri inutile la cel mai apropiat bancomat.

Însă, de la magazine, românii pot retrage doar maxim 300 de lei. Iar comisionul de retragere al banilor îl vor suporta integral.

Comercianţii nu vor avea probleme pentru că vor încasa automat, direct în contul lor, banii de pe card, pentru că cel care cumpără nu plăteşte 50 de lei, contravaloarea mărfii, ci 100 de lei, ca să poată lua cash diferenţa de bani.

Maria Muntean, secretar executiv al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, susţine că reglementarea va pune în dificultate magazinele și că acestea devin ținte pentru hoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Doi jurnaliști din SUA au fost uciși în timpul unei transmisii live

Alison Parker și Adam Ward, jurnaliști ai televiziunii WDBJ7, au fost împușcați mortal, miercuri, în timp ce transmiteau live un interviu pentru emisiunea matinală. Criminalul este Vester Lee Flanagan II, un bărbat de 41 de ani, cunoscut sub numele de Bryce Williams, fot prezentator al postului de televiziune. Alison Parker, în vârstă […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro