BRAŞOV – RESURSE EUROPENE PENTRU MONITORIZAREA SISTEMULUI DE TRANSPORT PUBLIC DIN BRASOV

0
62

Primarul George Scripcaru si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul pentru cererea de finantare cu numele ”Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public” in municipiul Brasov, fiind astfel completat tabloul proiectelor pentru dezvoltarea mobilitatii urbane. Pe langa troleibuzele si autobuzele moderne, hibride, care vor fi achizitionate si care vor circula in zona centrala pe anumite trasee dedicat, pe langa garajul pentru vehiculele urbane care va fi complet refacut, locuitorii municipiului Brasov si turistii care viziteaza acest mare oras din Regiunea Centru, vor vedea beneficiile sincronizarii tuturor mijloacelor de transport public calatori, prin aceasta extindere a sistemului de monitorizare a vehiculelor. Inceput in urma cu sapte ani, printr-un proiect REGIO 2007-2013, procesul de management informatizat al sistemului de transport in comun din Brasov, beneficiaza acum de o noua infuzie de capital – in valoare totala de peste 16 milioane lei, din care peste 15,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 – pentru extinderea sistemelor automate de taxare, a celui de Dispecerat, a celor de supraveghere video si de informare pentru calatori, integrand noile componente in sistemul Back Office existent.

     ”Astazi am semnat ultimul contract dintre cele 14 pe care le-am depus la ADR Centru pentru actualul exercitiu financiar. Este inca o investitie care se incadreaza in strategia noastra privind mobilitatea urbana si reducerea poluarii la nivelul municipiului Brasov. Prin acest proiect vom creste calitatea serviciilor pe care operatorul de transport, RATBV, le ofera clientilor sai, astfel incat calatoria cu mijloacele de transport in comun sa fie cea mai comoda, confortabila si ieftina calatorie in municipiul Brasov. Cu totii ne dorim un oras cu un aer curat, dar pentru asta trebuie sa facem acele alegeri, inclusiv personale, care sa ne asigure acest oras. Eu cred ca transportul in comun este cea mai buna solutie de mobilitate in Brasov si in zona metropolitana, iar utilizarea acestui sistem, cu mijloace de transport ecologice, reprezinta una dintre solutiile pentru cresterea calitatii aerului in orasul nostru. Odata cu acest proiect am finalizat accesarea fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru exercitiul financiar 2014-2020. Am reusit sa accesam, in mod direct sau in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii, peste 500 de milioane de lei, ceea ce inseamna o economie consistenta la bugetul local, avand in vedere ca aceasta suma reprezinta echivalentul veniturilor locale pentru doi ani, bani care se duc in dezvoltarea orasului“, a declarat primarul George Scripcaru.

Date privind proiectul finantat:

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea atractivitatii transportului public din Brasov,  prin imbunatatirea serviciilor de informare a calatorilor si extinderea sistemului de taxare automata la nivelul intregului municipiu, cu efect direct asupra diminuarii emisiilor poluante cauzate de mijloacele de transport private. Prin cresterea atractivitatii sistemului de transport public se urmareste descurajarea utilizarii autoturismelor personale pentru deplasarile urbane si reducerea nivelului de congestionare a traficului, precum si gradele de poluare chimica si fonica generate de transportul privat. Proiectul cu titlul ”Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public” este finantat prin  Prioritatea de investitii 4.1 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, ce vizeaza reducerea emisiilor de carbon. Proiectul are o valoare totala de 16.066.631,64 lei, din care finantarea nerambursabila alocata este de 15.615.533,29 lei, respectiv peste 3,28 milioane euro, la care se adauga contributia municipalitatii, la cheltuielile eligibile si neeligibile. Termenul estimat de finalizare a proiectului este prevazut la finalul lunii aprilie 2023, respectiv dupa incheierea tuturor celorlalte proiecte privind imbunatatirea mobilitatii urbane in Brasov.

Prezentul proiect este parte integranta a Planului de Mobilitate Urbana Durabila – pentru Zona Metropolitana Brasov – si se incadreaza in sectiunea proiectelor destinate interventiilor majore pentru imbunatatirea mobilitatii urbane. Practic, se va extinde sistemului de e-ticketing si cel de monitorizare a flotei de vehicule publice, concomitent cu cresterea gradului de informare a calatorilor aflati in statii, la toate rutele de transport din zona metropolitana.

Prin investitiile derulate va creste numarul de statii de calatori modernizate – de la cele 115 din prezent, la 165 – in urma instalarii echipamentelor de e-ticketing, a celor pentru informarea calatorilor, precum si a celor de siguranta. Extinderea sistemului e-ticketing vizeaza toate vehiculele de transport public, inclusiv instalarea a 12 automate noi de vanzare titluri de calatorie. Extinderea sistemului actual de supraveghere video – pentru siguranta calatorilor – presupune dotarea unui numar de 120 autovehicule cu camere video de supraveghere si sistemele aferente de stocare a imaginilor, concomitent cu extinderea sistemului de supraveghere video in 50 de statii noi. In intregul oras vor fi instalate panouri de informare dinamica in 50 de statii noi si alte 227 panouri de informare statica in toate celelalte statii. La acestea se vor adauga 275 display-uri de informare moderne in vehiculele de transport public, concomitent cu implementarea unui sistem de numarare a calatorilor pe vehiculele selectate. Toate aceste elemente de hardware vor fi conexate prin implementarea unei aplicatii software destinata cetatenilor, care va fi accesibila de pe smartphone, cu functionalitati pentru: harta traseelor de transport public; grafice si orare transport; posibilitati de planificare calatorie; notificare sosire in punctul de destinatie; plata electronica integrata, inclusiv pentru abonamente; notificari privind intarzieri sau probleme in trafic.  Nu in ultimul rand, prin acest proiect RAT Brasov isi va dezvolta Dispeceratul si va implementa la autobaza o retea de comunicatii cu toate vehiculele de pe traseu. Detalii tehnice privind implementarea acestui proiect se regasesc in Fisa tehnica atasata prezentului material de presa.

  ”Semnarea acestui contract ofera municipalitatii brasovene, cetatenilor Zonei Metropolitane si turistilor certitudinea ca, in cel mult trei ani, sistemul local de mobilitate publica va fi complet modernizat, folosind resurse financiare in valoare totala mai mare de 66 milioane euro. Acesti bani, dintre care marea majoritate vor fi fonduri europene, vor fi folositi pentru achizitia de vehicule, modernizarea tramei stradale si a garajelor, dar si pentru imbunatatirea sistemului de mobilitate alternativa si a monitorizarii traficului. Astfel, municipiul Brasov va trece peste perioada in care a fost inclus intre cele trei orase romanesti indicate de Comisia Europeana pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenita din traficul auto. Viziunea de dezvoltare a edililor cuprinde inlocuirea vehiculelor poluante, cu vechime ridicata, definirea rutelor care vor fi utilizate de vehiculele noi, eficiente energetic, un nou garaj al RATBv, terminalul de transfer intermodal de la Gara, parcarea moderna din Bartolomeu, precum si noile trasee pietonale si de biciclete, completate de acest cuprinzator sistem de monitorizare a traficului din oras. Practic, municipiul Brasov are la dispozitie fonduri nerambursabile REGIO in valoare de peste 60 milioane euro, pentru cele noua proiecte ale complexului sistem al mobilitatii urbane. Astfel, dupa finalizarea acestor initiative, in Brasov va creste atat eficienta activitatii de transport public, cat si gradul de atractivitate a modurilor alternative de transport”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.