BILANŢ SĂPTĂMÂNAL AL ACTIVITĂŢILOR DE COMBATERE A DELICTELOR SILVICE ÎN ARGEŞ

0
216

În perioada 16-22 noiembrie a.c., poliţiştii argeşeni, împreună cu specialiştii Biroului Garda Forestieră Judeţeană Argeş din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, precum şi alţi specialişti silvici, au verificat depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane fizice.

Aproape 35 de metri cubi de material lemnos au fost confiscaţi şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 39.000 de lei.

Şi în cursul săptămânii trecute, poliţişti ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş, precum şi poliţişti din structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, alături de specialiştii Biroului Garda Forestieră Judeţeană Argeş din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, precum şi specialişti silvici din cadrul Direcţiei Silvice Argeş, şi personal silvic cu atribuţii de control/de pază din cadrul Ocoalelor Silvice competente, au acţionat pe raza judeţului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos.

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea şi depozitarea materialului lemnos, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane particulare care deţin material lemnos.

Au fost depistate 9 persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 46 de ani, care transportau pe drumurile publice material lemnos fără documente legale, cu patru autoutilitare, respectiv patru atelaje, precum şi o persoană care deţinea material lemnos fără documente legale.

De asemenea, în urma verificărilor la operatorii economici din domeniul silvic, au fost constatate nereguli la 3 societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic, privind evidenţa şi expedierea materialelor lemnoase, precum şi cu privire la amenajarea spaţiilor de depozitare şi prelucrare a acestor materiale.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 38.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, şi a fost confiscată cantitatea totală de 34,62 metri cubi de material lemnos (din care aproape 10 mc cherestea, cu o valoare de aproape 10.000 de lei).

  •  

Aspecte legale:

Reamintim că activităţile specifice pe line de silvicultură au caracter curent, iar poliţiştii argeşeni vor continua verificările privind tăierea, transportul şi deţinerea de material lemnos.

Sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activităţi de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activităţii, iar pentru tăierea şi sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestaţi, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, împreună cu măsura complementară de retragere a atestatului care permite desfăşurarea unor astfel de activităţi.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

  •  

Societate de depozitare a lemnului amendată

În ziua de 20 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr, împreună cu reprezentanţii Biroului Garda Forestieră Judeţeană Argeş din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, au acţionat pentru combaterea sutragerii, prelucrării şi comercializării ilegale a mateialului lemnos, ocazie cu care au efectuat un control la o societate comercială cu sediul în localitatea Dragoslavele, având ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea şi depozitarea de material lemnos.

Din verificări s-a constatat o diferenţă între stocul scriptic şi stocul faptic de 3,5metri cubi de material lemnos.

Ca urmare a abaterii constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, fiind aplicată şi măsura complementară de confiscare a materialului lemnos, care a fost predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Codrii Verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.