Avrig, Smart Region

Hila Ovidiu

Avrigul ar putea deveni orasul din tara cu cele mai multe proiecte de energie regenerabila. Joi, la Primaria orasului a avut loc un workshop la care au participat invitati din Italia si Austria, potentiali viitori parteneri in cadrul proiectului SmartReg. Se doreste realizarea unui masterplan pe 3 regiuni, care in timp sa duca la crearea de aproximativ 2 mii de locuri de munca in zona.

16.04.2015 11:17In aproximativ 10 ani de zile Avrigul ar putea fi cea mai “smart” regiune a judetului. De ani buni aici sunt derulate proiecte cu finantare europeana pentru reciclare sau surse de energie locala. Joi la Avrig a avut loc un atelier de lucru in vederea depunerii unei cereri de finantare in programul stiintific al Comisiei Europene, Orizont 2020. au participat la aceasta intalnire reprezentanti ai autoritatilor locale, judetene, ai mediului universitar, reprezentanti ai mediului privat specializati pe valorificarea resurselor locale in mediul privat. Potentialii parteneri ai acestui proiect ar putea fi regiunea Potenza din Italia, un model mondial in domeniul dezvoltarii inteligente si orasul Tulln din Austria, un model european de uz si reuz a resurselor regenerabile. Practic proiectul consta din crearea unui masterplan ce ar urma sa fie prezentat ulterior Comisiei Europene pentru o potentiala finantare in viitor.
Prin implementarea acestui proiect se doreste realizarea a pana la 2000 de noi locuri de munca, majoritatea in mediul rural. Se vizeaza de asemenea inlocuirea resurselor fosile cu pana la 40la suta cu resurse regenerabile. Exista idei de solutii aplicabile chiar si la nivelul orasului Avrig. Pana la acest moment Avrigul a reusit sa isi adjudece cateva premiere nationale. De exemplu este primul oras din tara cu un sistem de contorizare ultraperformanta a energiei electrice. Tot orasul Avrig este si primul din tara cu centrale fotovoltaice proprii ce alimenteaza la momentul de fata aproximativ 600 de consumatori. Urmeaza realizarea unei centrale de biogaz la ferma de porci. Aceasta va fi cea de-a cincea inoviatie in domeniul tehnologic de la Avrig. Cel mai probabil va fi inaugurata anul viitor. Valoarea investitiei este de 1,8 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Prinsi la furat de motorina

Doi tineri din Medias au fost prinsi in timp ce incercau sa fure combustibil din rezervorul unui autotractor. Politistii au gasit asupra lor un furtun si doua bidoane cu motorina. Cei doi au ajuns in cursul acestei zile in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva. Politistii au plecat pe […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro