Au inverzit pietele sibiene!

0
650

S-a deschis sezonul de verdeturi in pietele sibiene. Comercianti veniti cu marfa din toate colturile tarii se intrec in oferte la ceapa verde, loboda, spanac, ridichi, salata verde, leurda, urzicute sau alte plante comestibile. Medicii spun ca se recomanda consumul acestora tuturor celor care vor sa isi detoxifieze organismul dupa sezonul rece dar mai cu seama celor care au tinut postul pascal.

La final de saptamana mesele de la Piata Cibin erau pline pana la refuz de marfa. Comercianti sau producatori veniti din toate colturile tarii striga in gura mare ca marfa lor e cea mai buna. Ba mai mult, pentru ce care cumpara mai multe produse se fac oferte iar pretul se negociaza. La mare cautare in aceasta perioada sunt verdeturile. In culori vibrante ce definesc prospetimea, asezate “strategic” pentru a fura ochiul privitorului si a face pofticiosii sa saliveze, salata verde, ridichile si ceapa verde sunt printre cel mai des intalnite produse. Pentru un kilogram de spanac “oltenesc” sau “de Turda” sibienii trebuie sa scoata din portofel in medie intre 5 si 6 lei. Legatura de ceapa verde se vinde cu un leu bucata. Cei care vor mai multe pot beneficia de oferta “3 la 2” lei. Promotii sunt si la ridichi. 3 la 5 lei sau 1,5 lei legatura. Pe tarabe au inceput sa apara si urzicile. Acestea se vand la gramada asa ca sibienii trebuie sa scoata ceva bani din buzunar pentru  mancare zdravana. Si asta pentru ca gramajoara se vinde cu 1 leu iar pentru cateva portii e nevoie de macar 6 gramezi. Dar se merita pentru ca produsele sunt proaspete iar beneficiile lor pentru sanatatea omului nenumarate. Tot de la Piata Cibin, pasionatii de verdeturi de sezon pot cumpara loboda sau leurda. Consumul de verdeturi in aceasta perioada are rolul de a revitaliza organismul dupa o iarna lunga si cu multe oscilatii de temperatura. Sunt recomandate in special celor care au tinut postul pascal. Medicii spun ca verdeturile nu ar trebui sa lipseasca de la nicio masa insa mai cu seama trebuie sa isi faca simtita prezenta pe masa de Pasti. In traducere libera, asta inseamna ca friptura de miel trebuie asezonata cu ceva salata verde sau usturoi crud  in detrimentul cartofilor prajiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.