Atributii noi pentru Finante

Hila Ovidiu

Incepand cu data de 1iulie, administrarea contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri, revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Casa de Pensii si Casa de Sanatate vor preda catre DGFP Sibiu atributia colectarii acestor creante.

Luna iulie vine cu noutati pentru contribuabili. Incepand cu data de 1 a acestei luni, contributiile sociale si cele de sanatate pentru persoanele fizice care realizaeaza venituri din activitati independente vor fi colectate de Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu, si nu de Casa de Sanatate sau cea de Pensii. La nivelul DGFP Sibiu, contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice vor fi achitate la unitatile Trezoreriei statului din cadrul administratiilor finantelor publice teritoariale in raza carora isi au domiciliul contribuabilii, persoane fizice. De la 1 iulie, declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum si a declaratiei de venit estimat si a declaratiei privind venitul realizat, pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate se face la administratiile finantelor publice in a carui raza teritoriala isi au domiciliul contribuabilii, persoane fizice.  Prin ordinul ANAF a fost aprobat modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a “declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” – formular 600. Declaratia 600 trebuie depusa de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din contabilitate in partida simpla. Nu depun declaratia 600 cei care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, someri sau de catre cei care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si din drepturi conexe.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Din septembrie Spitalul din Cisnadie ar putea fi redeschis

Spitalul de la Cisnadie va fi deschis cu siguranta. Este declaratia presedintelui Consiliului Judetean Ioan Cindrea. Acesta se va intalni in perioada urmatoare cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si impreuna vor incerca sa gaseasca cea mai buna solutie pentru a reda in folosinta institutia medicala. Cel mai probabil redeschiderea se […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro